Швеция не приема твърденията на Турция, че Стокхолм финансира тероризма

  • 26 май 2022 15:54

  • 597
  • 2
Швеция не приема твърденията на Турция, че Стокхолм финансира тероризма
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шведското правителство заяви, че не финансира тероризма, както твърди Анкара, която изтъква това като пречка да даде съгласието си за приемане на скандинавската страна в НАТО, предадоха ДПА и БТА.

Швеция публикува изявление, в което описва стратегията за предоставяне на помощ за Сирия, целящо, да разсее опасенията на турското правителство за сигурността.

Финландия и Швеция кандидатстват за присъединяване към НАТО. Те се решиха на тази стъпка, слагаща край на дългогодишния им неутралитет, заради променената среда на сигурност в Европа след руската инвазия.

Приемът на нови страни в алианса изисква единодушното съгласие на всички негови членки. Турция блокира кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки и заявява, че те трябва да прекратят пропагандата и финансирането на "терористични организации", като например забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции "Силите за защита на народа" (СЗН).

Турските сили за сигурност имат чести сблъсъци със СЗН по границата и в самата Сирия. Анкара смята групировката за екстремистка.

За разлика от нея САЩ работят в тясно сътрудничество със СЗН в Сирия и ги смятат за важен съюзник в битката си срещу екстремистката групировка "Ислямска държава".

Швеция и Финландия освен това наложиха ограничения върху износа на оръжия за Турция след турската военна офанзива срещу СЗН през 2019 г., което ядоса Анкара.

Швеция е един от най-големите дарители на средства за международните организации, най-вече ООН, които действат в региона и оказват хуманитарно подпомагане във връзка със сирийската криза, заяви шведското външно министерство.

Макрон ще разговаря с Ердоган за членството на Финландия и Швеция в НАТО

"Швеция има стратегия за развитие на регионалното сътрудничество по отношение на сирийската криза, чиято цел е да се помогне на сирийския народ, както и на сирийските бежанци и на приемащите ги съседни страни", посочи външнополитическото ведомство. "Швеция не предоставя нито финансова, нито военна помощ на Автономната администрация на Североизточна Сирия, Сирийския демократичен съвет, Сирийските демократични сили или на СЗН.", се допълва в текста.

За периода 2016 - 2023 г. за шведската регионална стратегия са отделени 3,21 милиарда шведски крони (376 милиона долара). "Сирийските кюрди се облагодетелстват от подкрепата, отделяна в частност за Североизточна Сирия, но Швеция не предоставя никаква целева помощ на сирийските кюрди, нито на политическите и военните структури в Североизточна Сирия", се посочва в документа.

Около половината от средствата отиват за финансиране на проекти за подпомагане на бежанците и за приемащите ги съседни страни, най-вече Ливан и Йордания.

Що се отнася до подкрепата за Сирия, Шведската агенция за международно развитие (СИДА) подпомага дейности във всички части на Сирия, които изпитват остри нужди, посочи шведското външно министерство.

За миналата година помощта за Североизточна Сирия възлиза на еквивалента в крони на сумата от 10,1 млн. долара, допълни то.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
разбираемо

2022.05.27 | 00:07

2
с тия двойни стандарти запада приема само тва дето му изнася

2022.05.26 | 16:28

1
Ердоган слуша лъжите на Путин.

Добави коментар

Водещи новини