ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление

  • 25 май 2022 13:50

  • 1584
  • 4
ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия предложи днес нарушаването на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление. Това означава, че подобно действие ще бъде включено в списъка на престъпленията във всяка страна от ЕС и ще бъде наказвано със сходна строгост, ако предложението бъде одобрено.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6165

Предлага се също промяна в правилата за отнемане и възстановяване на отнето имущество. Предвижда се да бъде отнемано имуществото на онези граждани и фирми, които са нарушили санкциите.

Комисията отбелязва, че прилагането на санкциите е още по-важно заради войната на Русия срещу Украйна. Допълва се, че в повечето държави от ЕС неспазването на санкциите се преследва от закона, както и че подобни нарушения създават заплахи за сигурността и международния мир.

Русия забрани на 963 американци да влизат в страната - сред тях са Байдън и Блинкен

ЕК предлага за нарушение да се определя участието в дейности, които целят пряко или косвено заобикаляне на санкциите. Според комисията е необходимо да се ускори работата по налагането на спешен запор на имущество на нарушителите, както и на засегнатите от санкциите на ЕС. Комисията предлага във всяка държава от ЕС да бъде създадена структура за управление на запорирано или отнето имущество, за да не се губи неговата стойност, да може да се продава и да бъдат ограничени разноските по неговото съхранение.

Питаме Брюксел дали плащането на газ в рубли нарушава санкциите

Отчита се, че ЕС е одобрил над 40 списъка със санкции, които включват запор на имущество, забрана за преминаване на границите, забрана за внос и износ на стоки, както и за извършване на банкова дейност. Държавите от ЕС досега са съобщили, че са запорирали имущество за 9.89 милиарда евро и са предотвратили действия на стойност 196 милиарда евро.

Комисията отбелязва, че с наложените санкции срещу Русия и Беларус се е повишила необходимостта от издирването на имуществото на олигарси. ЕК настоява, че уеднаквените мерки за изпълнение на санкциите ще помогнат на ЕС да говори с един глас, като пояснява, че засега в някои от европейските страни нарушението на санкциите води само до административни наказания.

Теодора Павлова
1584 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
САМО ТАКА ЩЕ СЕ СПРЕ

2022.05.25 | 19:08

4
НАРУШАВАНЕ НА САНКЦИИТЕ.
СПРЕТЕ!

2022.05.25 | 17:29

3
Само ядрена война може да бъде гарантирана, че ще дерайлира големия потенциал на бъдещето. И точно това е посоката, в която англо-американската/натовската организация движи света чрез безкрайни атаки срещу Русия и Китай, включително изявлението миналата седмица от Швеция и Финландия, че те също ще се стремят да се присъединят към НАТО. Твърде късно ли е Обединеното кралство/САЩ/НАТО да махнат пръста си от спусъка, да извадят главата си от задника и да си сътрудничат разумно с Русия, Китай, Индия и други велики нации, за да прогонят бедността от земното кълбо в ренесанса на инфраструктурата и научното развитие и да затворим завинаги вратата на геополитиката?

2022.05.25 | 14:31

1
Така е като губиш играта....Сега ще узаконим мародерството като инструмент,защото недоразвитата ни мисловна дейност ни доведе до задънена улица
досиетата хъ

2022.05.25 | 15:01

2
Твърде много руска телевизия гледаш г-н копейкин

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини