Германските здравни власти с препоръка - 3-седмична карантина за заразените с маймунска шарка

  • 24 май 2022 20:59

  • 3513
  • 1
Германските здравни власти с препоръка - 3-седмична карантина за заразените с маймунска шарка
© Pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Германските здравни власти препоръчаха изолационен период от най-малко 21 дни за заразените с маймунска шарка, след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че в последно време са били открити около 250 случая в 16 страни, предаде ДПА.

Здравният министър Карл Лаутербах аргументира препоръката с необходимостта от това да бъде даден "суров и бърз отговор още в началните етапи на епидемията". Контактните лица също трябва да бъдат карантинирани за 21 дни, каза той и допълни, че е поръчал около 40 000 дози ваксина. Лаутербах обясни, че ваксинацията може да помогне за ограничаването на разпространението на маймунска шарка, като бъде предложена на контактните лица и че това е техника, известна като „кръгова ваксинация“. 

Първи случай на маймунска шарка в Словения

Същевременно британските здравни власти съобщиха, че над 1000 контактни лица на инфектирани с маймунска шарка са били ваксинирани с препарата „Имванекс“. Няколко провинции в Германия докладваха за инфекции с въпросното заболяване, като в момента се проследяват контактите на заразените. Лаутербах посочи, че маймунската шарка „не е началото на нова пандемия“ и че има добре познати методи за ограничаване на този патоген. Словения и Чехия днес съобщиха за първите си случаи на инфекции.

В Женева експертът от СЗО Розамунд Люис каза, че разпространението на маймунската шарка може да бъде овладяно. Съществуващото огнище е обезпокоително, но рискът за хората е малък, обясни тя. Повечето от регистрираните инфекции в световен мащаб са свързани с мъже, които са влизали в сексуални отношения помежду си. За разлика от коронавируса, заразяването с маймунска шарка много рядко става по въздушно-капков път. Освен това тя има леки симптоми като треска, главоболие, болки в мускулите и обриви по кожата. Въпреки това тя може да протече и тежко, а в отделни случаи дори и да има летален край. 

Филип Епитропов
3513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.25 | 00:09

1
Няма "здравни власти", да не би да има училищни власти или хранителни власти.

Добави коментар

Водещи новини