Столтенберг: Може да се намери начин за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

  • 24 май 2022 18:31

  • 3499
  • 6
Столтенберг: Може да се намери начин за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е уверен във възможността за намиране на решение, свързано с възраженията на Турция срещу присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, предаде ДПА.

В речта си на Световния икономически форум в Давос Столтенберг заяви, че алиансът „трябва да седне и да намери път напред“ и че е сигурен, че това ще се случи. Турция изрази несъгласие срещу опита на Швеция и Финландия да получат членство в НАТО, като се аргументира с опасения в сферата сигурността и обвини Стокхолм в подкрепа на „терористични групировки“. Анкара визира кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Сирия.

Турция блокира старта на преговорите за членство в НАТО на Швеция и Финландия

Турските сили често влизат в сблъсъци със СЗН по границата със Сирия, като според Анкара те са част от по-голямо бунтовническо движение. САЩ, от своя страна, работят в тясно сътрудничество с кюрдските сили в Сирия и ги считат за ключов съюзник в борбата им с екстремистките милиции на „Ислямска държава“. Швеция и Финландия, наред с други страни, наложиха забрана за износ на оръжия за Турция, след като през 2019 г. Анкара проведе военна офанзива срещу СЗН. Турция изрази недоволство и от това, че двете страни разрешават провеждането на акции на забранената Кюрдската работническа партия (ПКК).

Руската инвазия в Украйна промени ситуацията около сигурността в Европа и Швеция и Финландия решиха да се откажат от неутралната си позиция и да кандидатстват за членство в НАТО. В момента се водят редица дипломатически разговори между Турция, Швеция и Финландия за постигането на споразумение.

Реджеп Ердоган ще обсъди с Финландия членството ѝ в НАТО

В речта си Столтенберг подчерта стратегическото значение на Турция за алианса, както и приноса ѝ за борбата срещу тероризма. Генералният секретар на НАТО коментира и дебата около използването на китайски технологии в 5G мрежите, както и газопровода „Северен поток 2“. „Ние трябва да признаем, че икономическите ни решения имат последствия за сигурността ни. Свободата е по-важна от свободната търговия, опазването на ценностите ни е по-значимо от печалбите“, каза той, предаде ДПА, цитирайки Ройтерс.

Филип Епитропов
3499 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
айде пак

2022.05.24 | 23:28

5
двойните им стандарти егати изметта

2022.05.25 | 02:33

6
ТУРЦИЯ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕНА ОТ НАТО ЕРДОГАН Е ИЗМАМНИК ТЕРОРИСТ И ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН
ВънСатаНАТОотЗемитеНи

2022.05.24 | 22:08

4
Прилича ми на добре колосан и парфюмиран,при това нагъл пе. раз.
ббб

2022.05.24 | 21:20

3
Да има начин на Ердоганчо без зубами...... да джвакате лепо
Sarbeca Z

2022.05.24 | 20:37

1
Да ви се.ра в устата мръсна ! Смърт за ес, нато, украйна, сзо, оон, шалом, бней - брит и всички филиали на циониЗма, еврейството, извращенията и педе-растията ! Смърт за новият световен ред ! Гнусни болни чифути !
Анонимен

2022.05.24 | 21:16

2
Една птичка пролет не прави.

Добави коментар

Водещи новини