Случаите на маймунска шарка в Обединеното кралство се удвояват

  • 20 май 2022 19:16

  • 3860
  • 3
Случаите на маймунска шарка в Обединеното кралство се удвояват
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид потвърди, че в страната има 20 случая на маймунска шарка, и изрази опасенията си, че има още много неоткрити. Той поясни, че повечето случаи са леки, и каза, че правителството е закупило допълнителни дози ваксини, които са ефективни срещу маймунска шарка, съобщава БТА.

Вирусната инфекция е подобна на човешката едра шарка и обикновено причинява леко заболяване, като повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици. Приликите означават, че  ваксина срещу едра шарка може да се прилага, а предишни данни показват, че тя е около 85% ефективна за предпазване от  вируса. 

Маймунска шарка плъзна във Великобритания, Португалия, Испания и САЩ

Какво точно предизвиква тази голяма епидемия в Обединеното кралство е загадка - обикновено болестта е спорадична и е свързана с пътуване в части от Африка, където е ендемична. Вероятно именно тези случаи да са се разпространили в Обединеното кралство, коментират здравите експерти. Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство казва, че рискът за населението на Обединеното кралство остава нисък.

Д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник, каза за телевизия “Скай нюз”, че се очаква да бъдат открити допълнителни случаи и това увеличение да продължи през следващите дни. Наред с това се получават съобщения за случаи, идентифицирани в други страни по света. Продължаваме бързо да разследваме източника на тези инфекции и да повишаваме осведомеността сред здравните специалисти, каза тя. Свързваме се с всички идентифицирани близки контакти на случаите, за да предоставим здравна информация и съвети, допълни д-р Хопкинс.

Австралия също съобщи за първия си случай на маймунска шарка при пътник на около 30 години, който наскоро се завърнал от Великобритания. Случаят бе потвърден днес, след като той  е пристигнал по-рано тази седмица  в Мелбърн със симптоми на болестта. Втора инфекция е докладвана при мъж на 40 години, който наскоро е пътувал до Европа и който е развил леко заболяване няколко дни след пристигането си в Сидни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3860 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мда

2022.05.20 | 19:39

1
Нормално. При толкова маймуни у Англията...

2022.05.21 | 09:26

3
Путин скоро ще ги излекува!
Анархиста

2022.05.20 | 22:17

2
Мдааа

Добави коментар

Водещи новини