Случаи на маймунска шарка са засечени във Франция и Германия, заразените в Испания вече са 21

  • 20 май 2022 15:07

  • 28069
  • 5
Случаи на маймунска шарка са засечени във Франция и Германия, заразените в Испания вече са 21
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Във Франция е бил засечен първи случай на болен от маймунска шарка, предаде ДПА. Мъж на 29 години в района на Париж се е заразил с вируса, без да е пътувал до страна, където той циркулира, съобщиха местните власти, цитирани от БТА.

Заразеният няма сериозни симптоми и се е изолирал у дома си.

В Германия също беше засечен първи случай на зараза, предаде ТАСС, позовавайки се на Института по микробиология на германските въоръжени сили. По информация от института вирусът е бил открит вчера при пациент, при когото са били забелязани характерните за болестта кожни изменения.

Маймунска шарка плъзна във Великобритания, Португалия, Испания и САЩ

Регионалните власти в Мадрид съобщиха за 14 потвърдени случая на маймунска шарка днес, с което общият брой на случаите в Испания става 21, предаде Ройтерс. В страната има още 20 случая, за които се подозира, че са на това заболяване - 19 от тях са в централния регион на страната около Мадрид, а един е на Канарските острови, съобщиха здравните власти.

Няколко случая са били засечени и във Великобритания, където властите предлагат на здравните работници и други хора, за които се смята, че може да са били изложени на заразата, да се ваксинират с ваксина срещу дребна шарка. Били са засечени и няколко случая в Португалия. Вчера постъпиха съобщения за открити единични случаи на заразата в Италия и Швеция.

Властите в канадския град Монреал съобщиха за 17 случая на предполагаема зараза с маймунска шарка. Здравните власти в американския щат Масачузетс вчера съобщиха за случай на заразата, като става дума за мъж, който наскоро се е завърнал в САЩ от Канада. За случай на човек, заразен с маймунска шарка, съобщиха и властите в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Маймунската шарка е вирус, предаващ се сред диви животни като гризачи и примати, който понякога инфектира и хора, обяснява Асошиейтед прес. Повечето случаи на заразени хора са в Централна и Западна Африка, където болестта е ендемична. За първи път тя е описана от науката през 1958 г., когато са открити две огнища на "подобна на шарката" болест при лабораторни маймуни - оттам идва и името на болестта. Първият известен случай на заразен човек е от 1970 г.  и това е 9-годишно момче в отдалечена част на Конго.

Как се предава маймунската шарка?

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като дребната шарка, но причинява по-леки симптоми. При повечето пациенти тя протича само с треска, болки в тялото, втрисане и умора. При хора с по-тежки симптоми може да се появят обриви по лицето и ръцете, които могат да се разпространят и до други части на тялото. Инкубационният период на заболяването е от пет дни до три седмици. Повечето заболели се възстановяват в рамките на около две до четири седмици, без да става необходимо да бъдат хоспитализирани. Маймунската шарка може да доведе до фатален изход в до един на всеки десет случая и се смята, че тя се прекарва по-тежко от децата. Смята се, че ваксините срещу дребна шарка ефективно предпазват и срещу маймунската шарка. Това е първият път, когато болестта изглежда се разпространява сред хора, които не се пътували до Африка. Повечето от случаите са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28069 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ИВАН

2022.05.20 | 18:29

5
РУСНАЦИ СА ГО ПУСНАЛИ. МАМ ИЦАТА ИМ

2022.05.20 | 17:28

4
Нещо много зарази плъзнаха след голямото ваксане, че не знам.
.

2022.05.20 | 16:35

3
Четете Откровение на Св. Йоан! Ще припознаете много от случващото се и от това, което има да се случи. За уповаващите се на Господа и пазещи заповедите Му няма страшно.
биолаборатории

2022.05.20 | 16:32

2
пускат вируси за да унищожат човечеството
украинците

2022.05.20 | 16:28

1
преносители на новата чума

Добави коментар

Водещи новини