ЕС ще създаде фонд за възстановяването на Украйна

  • 20 май 2022 13:54

  • 664
  • 4
ЕС ще създаде фонд за възстановяването на Украйна
© Getty Images (архив)

Лидерите на Европейския съюз на 30 май ще се споразумеят за създаването на фонд за възстановяване на Украйна след края на войната с Русия. Остава обаче неясно как ще бъде финансиран той, се казва в проект на документ, който ще бъде дискутиран на срещата на върха, пише Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13290

Европейската комисия предложи в сряда да се създаде фонд, наречен „Възстановяване на Украйна”, (RebuildUkraine) с безвъзмездни средства и заеми в неуточнен размер, който да е по модела на съществуващия фонд за възстановяване на ЕС, за който блокът съвместно взема заеми на финансовите пазари.

Ужасът на войната: Ето как руската армия изпепели още един град

Трябва да бъде създадена платформа за възстановяване на Украйна, която да обединява украинското правителство, държавите членки, Европейския съюз, както и партньори, финансови институции и организации, се казва в проекта на документа, видян от Ройтерс.

Платформата ще бъде подкрепена от нов инструмент за солидарност на ЕС, съчетаващ приноса на Съюза и на държавите членки, се казва в документа, без да се уточнява дали новият инструмент за солидарност на ЕС трябва да включва нови съвместни заеми на Европейския съюз.

Германия заяви, че се противопоставя на по-голямо съвместно задлъжняване на Евросъюза.

Оценките на икономистите за разходите за възстановяване на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро (524 млн. долара до 2,1 трилиона долара), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията, информира БТА.

Донбас е напълно разрушен

При суми от такъв мащаб ЕС също така обмисля изземване на замразени руски активи в ЕС като източници на финансиране. „Европейският съвет приветства усилията, положени с оглед предвиждане на подходящи мерки за конфискация, включително проучване на възможностите, насочени към използване на замразените руски активи за подкрепа за възстановяването на Украйна”, се казва в проектодокумента.

Във връзка с това Европейският съвет призовава Съвета (на министрите) да предприеме бързи действия по наскоро отправеното предложение на Комисията относно наказателно-правни мерки в случай на нарушаване на санкциите на ЕС, се казва в проекта, въпреки че целият този пасаж е поставен в скоби, което означава, че той все още може да бъде променен.

Последвайте канала на

Владимир Василев
664 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
МИСЛИ!

2022.05.20 | 22:05

4
През последните два месеца ние приемаме украински цивилни, бягащи от боевете. Те са само жени и деца, които страдат. Затова не вземаме никакви предпазни мерки. Една трета от тези деца обаче са обучени в летните лагери на бандеровците. Там те научиха боравенето с оръжие и възхищението на престъпника срещу човечеството Степан Бандера. Пътят към ада е послан с добри намерения!
Хф

2022.05.20 | 19:02

3
Така по-лесно руснаците ще си възстановят блокираните финанси.
а пък гладните африканци

2022.05.20 | 15:08

2
ще си подготвят чеверме по европейски
Браво!!!

2022.05.20 | 14:59

1
Браво!!! Точно както в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Виетнам и куп други сринати, след Специални Военни Операции страни - то не бяха - Пустинна Буря, Шок и Ужас, Трайна Свобода и т.н. Алеле Мале - пък в цяла Африка... Колко пречиствателни станции и/или напоителни канали за залесяване се направиха... За да може, дечицата там, да имат достъп до питейна вода и храна... Абе... Равнопоставен/равноправен хуманизъм и алтруизъм - от където и да го погледнеш...!!! :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини