EK: Плащанията за руски газ са възможни, но е добре да не са през банкови сметки в рубли

  • 19 май 2022 15:37

  • 1841
  • 3
EK: Плащанията за руски газ са възможни, но е добре да не са през банкови сметки в рубли
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, наложени на Русия, но без да отварят банкови сметки в рубли, чрез които да плащат за доставките. Това е посъветвала Европейската комисия (ЕК) страните-членки на ЕС, на заседание при закрити врати снощи, по думите на официални лица, запознати с въпроса и цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13274

Европейските компании се опитват да получат потвърждение за начина за плащане така, че да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска чуждестранните купувачи да започнат да плащат в рубли и прекъсна газовите доставки за Полша и България, заради отказа им да го направят.

Около половината купувачи на руски газ вече са открили сметки в рубли

На среща на пратениците на ЕС, Комисията препотвърди позицията си - компаниите могат да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата по договорите си и декларират, че с това изпълняват своите договорни задължения, казаха официалните лица. ЕК не отговори на запитване за коментар от страна на Ройтерс.

Русия твърди, че чуждестранните компании се нуждаят от две сметки, за да спазват новия си механизъм за плащане на доставките на газ - една в чуждестранна валута и една в рубли.

На срещата Полша поиска по-ясен съвет дали е разрешено откриването на сметки в рубли, след като говорител на Еврокомисията каза по-рано през седмицата, че откриването на сметки в рубли в руска "Газпромбанк" за плащане на газ ще надхвърли това, което Брюксел определя като разрешено в рамките на режима на санкциите. Европейските държави са отговорни за неспазване на наложените на Кремъл санкции, които бяха одобрени от 27-те страни членки. Брюксел може да повдигне законови процедури срещу правителствата, които не спазват санкциите. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1841 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
юлиян

2022.08.21 | 19:35

3
Никой не ви пита.Русия иска рубли,значи рубли.Днес рубли,утре газ,утре рубли другиден газ.''Но рубли,вперьод.
Пешка

2022.05.19 | 22:14

2
Който си върти г.за на запад му спират газа от изток.

2022.05.19 | 16:09

1
Не плащате ли в рубли , няма руски газ ! Не разбрахте ли ? ! Какво си въртите задника брюкселски пе,дераси ?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини