Какви хора живеят в Кипър?

  • 19 май 2022 09:55

  • 714
  • 0
Какви хора живеят в Кипър?
©

Всеки пети живеещ в Кипър е чуждестранен гражданин, показват предварителните резултати от извършеното национално преброяване, които Статистическата служба на страната обяви. Малката средиземноморска държава увеличава населението си, но остава под 1 млн. жители.

Чужденците – граждани на страни от Европейския съюз и на трети страни, които пребивават в Кипър, са повече от 190 000 души, или малко над 21% от цялото население, според първите статистически данни. Техният брой се e увеличил с над 10 000 души за последните 10 години, след предишното преброяване.

Област Пафос на западния бряг на острова е най-предпочитана от чужденците. Те представляват 38% от общото ѝ население.

Към момента не може да се посочи броят на българите, живеещи в Кипър, тъй като разпределението на населението по гражданство ще стане ясно след допълнителната обработка на данните, уточни в отговор на въпрос от БНР Лукия Макри, експерт в Отдела по демография на Статистическата служба.

С малко над 9% се е увеличило населението на страната за изминалите 10 години и сега то възлиза на 918 000 души.

Кипър не прави изключение от две европейски тенденции, коментираха експертите, информира БНР. Преброяването показва намаляване на средния размер на кипърското домакинство, както и застаряване на населението.

Десислава Станева
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини