Финландия и Швеция ще закупуват стрелкови и противотанкови оръжия заедно

  • 18 май 2022 19:20

  • 771
  • 0
Финландия и Швеция ще закупуват стрелкови и противотанкови оръжия заедно
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Финландия и Швеция ще закупуват заедно преносими огнестрелни и противотанкови оръжия, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от министерството на отбраната на Финландия в момент, когато двете страни подадоха молбите си за присъединяване към западния военен алианс НАТО, съобщи БТА.

Двете страни ще засилят сътрудничеството си областта на отбранителното снабдяване, като Финландия ще се присъедини към споразумение за придобиване на противотанкови оръжия от шведския производител "Сааб дайнамикс" - дъщерно дружество на "Сааб", съобщи министерството на отбраната. То добави, че министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен също така е оторизирал подготовката на общо закупуване на леки огнестрелни оръжия, включително щурмови винтовки, пушки и оръжия за лична защита.

По информация от министерството споразумението за противотанкови оръжия позволява покупката на ракети, безоткатни оръжия, боеприпаси и друго свързано оборудване и тяхното закупуване изчаква отделни инвестиционни решения.

"Общото снабдяване ще подобри достъпа на Финландия и Швеция до отбранително оборудване от критично значение, тъй като страните ще могат да действат посредством едно и също търговско споразумение", заяви министерството.

Швеция и Финландия подадоха заявките си за присъединяване към НАТО

 

Валери Зайцев
771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини