"Паис": Брюксел ще финансира петролопроводи в Унгария, за да издейства подкрепата на Орбан за руското петролно ембарго

  • 16 май 2022 10:23

  • 729
  • 1
"Паис": Брюксел ще финансира петролопроводи в Унгария, за да издейства подкрепата на Орбан за руското петролно ембарго
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия се надява да преодолее ветото на Унгария върху петролното ембарго срещу Русия и да одобри шестия пакет от санкции заради инвазията в Украйна, съобщава в. "Паис". Според европейски източници комисията преговаря с правителството на Виктор Орбан по инвестиционна програма от ЕС, която да помогне за намаляване на зависимостта на Будапеща от руския петрол.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13115

Унгария продължава да блокира шестия пакет от санкции срещу Москва, включващ петролно ембарго, поради голямата си зависимост от вноса на руски петрол, отбелязва изданието. 

Унгария смята предложеното от ЕС петролно ембарго срещу Русия за все още неприемливо

Планът на ЕК предвижда преходен период за спиране на доставките на руски петрол в някои страни от ЕС, като през това време ще бъде създадена нова инфраструктура. Източниците на изданието изразяват надежда, че евентуално споразумение между Брюксел и Будапеща ще позволи да бъдат одобрени санкциите през тази или следващата седмица.

Като част от плана за адаптиране на инфраструктурата в ЕС в някои случаи се предвижда изграждане на нови петролопроводи от запад и от юг, а в други - разширяване или увеличение на капацитета на вече съществуващи съоръжения. Преговорите с властите в Унгария включват инвестиции от ЕС за финансиране на петролопроводната мрежа и конкретни срокове за реализация.

Последвайте канала на

Калина Христова
729 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ne

2022.05.16 | 12:33

1
gorkite evropedali te ne mojaha da razberat tce orban nikoga niama da zastane s u putin.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини