Тиери Бретон приканва да се увеличи делът споделени поръчки на енергия в ЕС

  • 16 май 2022 06:14

  • 630
  • 3
Тиери Бретон приканва да се увеличи делът споделени поръчки на енергия в ЕС
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон подкрепи днес идеята за увеличаване на дела на споделените доставки в енергоснабдяването в рамките на Европейския съюз, предаде Франс прес. 

"Говореше се за това във връзка с ваксините, говорех за това във връзка с полупроводниците, вече се говори за това по повод енергията. Можем да реагираме само на ниво континент и солидарно, така че - да, ще ни трябват политики за споделени и общи поръчки" на енергия, каза той пред радиата "Франс ентер“ и "Франсенфо" и в. „Монд“.

"Лично аз съм убеден в това, както бях убеден, когато ме натовариха с управлението на ваксините (срещу ковид, бел. - АФП). Спомням си, че в началото много страни, включително Германия, не гледаха с добро око на общите поръчки. Но го направихме! А когато въпросът бе да се справим с последиците от пандемията, много страни не гледаха с добро око на споделянето на дълговете, включително Германия. Но го направихме!", подчерта той.

Колкото до енергията, "виждам, че днес известен брой страни още не гледат с добро око на това, включително Германия. Убеден съм, че ще го направим. Разбирам причините, моята роля е да открия солидарни решения, за да се справим", добави той.

ЕС подготвя план за 195 милиарда евро за отказ от руските изкопаеми горива

"Сега градим нова европейска солидарност в тази енергийна война", отбеляза еврокомисарят.

По въпроса да се вдигат ли европейските санкции срещу Русия той приканва:

"Да продължим да ги увеличаваме, но по леко дискриминиращ начин, като си пазим интересите. Говоря по-специално за две страни, Унгария и Словакия, които стопроцентово са зависими (от Русия заради петрола й, бел. - АФП). Ако решим да не внасяме повече от Русия, нормално е да намираме решения солидарно", изтъква той без повече подробности.

Виолета Симеонова
630 3

Коментари 3

Добави коментар
БЕЗ ИЗХОД

2022.05.16 | 09:09

3
Западът е изправен пред систематична криза както в икономическа, така и в социална и изглежда няма решения, освен повече печатане на пари и война. Нито едно от двете няма да помогне.
Sarbeca Z

2022.05.16 | 06:36

1
Това на снимката е Радован Караджич !
И

2022.05.16 | 06:46

2
Слава на Алах?

Добави коментар

Водещи новини