Бивш боец от „Вагнер“: Русия трябва да спре намесите си в други страни

  • 13 май 2022 15:42

  • 4652
  • 6
Бивш боец от „Вагнер“: Русия трябва да спре намесите си в други страни
© Getty images

Русия трябва да спре намесите си в чужбина и да се фокусира върху вътрешните си проблеми. Това заявява в интервю за Франс прес Марат Габидуллин, бивш боец от руската частна военна компания „Вагнер“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6249

Някогашният руски професионален военен, който днес е на 55 години, е първият член на страховитата паравоенна групировка, който говори публично и без да крие лицето си. Габидуллин е участвал от 2015 до 2019 г. в операции на вагнеровците в Украйна и Сирия. В излязлата вчера във Франция книга („Аз, Марат, бивш командир от армията „Вагнер“), той описва всекидневието на тази свръхсекретна структура, обвинявана в зверства, извършвани по-специално в Африка. 

Анализатор: Ако Путин нареди ядрена атака, заповедта му няма да бъде изпълнена

Руските власти твърдят, че нямат нищо общо с нея. Има обаче подозрения, че бойците тайно изпълняват задачи, поверени им от Москва.

„Вагнер“ е „нещо като малка армия“, чиито цели може да са различни според обстановката на терена, обяснява Габидуллин. В редиците ѝ служат калени наемници професионалисти, но също така романтици, пожелали „да се отъркат о войната“, и бивши затворници без шанс да бъдат приети в редовната армия, привлечени от заплатите, надхвърлящи възможните им доходи в Русия – от 1500 до 2200 евро според конкретната мисия, посочва БТА.

Габидуллин твърди, че е служил десет години в армията на Русия и е лежал три години в лагер за убийството на гангстерски бос при „уреждане на сметки с бандите“. Той разказва за мисиите, в които е участвал, подкрепяйки проруските сепаратисти в Източна Украйна, а после силите на сирийския режим на Башар Асад. АФП прави уговорка, че не може да потвърди разказа му от независим източник. 

Вагнеровецът заявява, че просто си е вършел работата, но споделя, че е бил „потиснат и разочарован“ в Украйна от „измамата с благородната кауза – уж да се защитят интересите на Русия“. 

Колкото до Сирия, където бил тежко ранен с граната, „намесата“ на Русия там „не помогнала“ на сирийския народ, страдащ от глад и студ, смята той. По-добре да бяхме се съсредоточили върху вътрешните проблеми, но това е трудно. Трябваше да се занимаваме с тези проблеми и да ги решим и да действаме така, че хората да започнат да ни уважават и да ни се възхищават, за да станем пример за Украйна, казва той. „Тогава Украйна щеше да дойде при нас и нямаше да ни отблъсне“, разсъждава Габидуллин.

Подозирани в изстъпления в Мали, Либия и Сирия, според британското военно министерство вагнеровците действат и в Украйна, където Москва нахлу на 24 февруари. 

Фактът, че Русия прибягва до наемници – практика, официално забранена в тази страна, е „доказан, неопровержим“, заявява Габидуллин, посочвайки в тази връзка по-специално видовете оръжия, използвани от „Вагнер“, и своята официална руска награда.

Той уверява, че не е бил очевидец на военни престъпления, извършвани от негови братя по оръжие. Но заявява, без да добави подробности, че е възможно наемниците „в някои случаи“ да са били използвани по начин, „противоречащ на всички морални норми и ценности“. Бившият военен се надява един ден да се върне в Русия, но признава, че засега това би било преждевременно, тъй като нов руски закон предвижда до 15 години затвор за разпространение на „лъжлива информация“ за действията на Москва в чужбина. 

 

Мая Йорданова
4652 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Калеко Алеко

2022.05.13 | 15:58

1
Янките за 100 години в, колко държави се намесваше?

2022.05.13 | 16:06

2
Великите сили си имат интереси за разлика от останалите.
За що то

2022.05.13 | 17:31

3
Снимка в маска, можно и без него.
Sikander

2022.05.13 | 18:09

4
Абе калеко Алеко.Когато Ирак нападна Кувейт кой го изгони от там.Кой разби югославската войска и така хвана говедото Милошевич,дето изгони 800,000 албанци от Косово.А стотиците трупове на цивилни в Босна.Благодарение на кого се разпадна С.С.С.Р.Благодарение на кого талибаните си седнаха на задниците и не се чува нищо за тях.Кой помогна на Германия и Япония да се оправят след 1945 само за 10 години.А Русия създаде Северна Корея.Държава призрак гробищарски. Като беше инфлацията купуваше ли долари по бюрата да си спасиш левчетата.Когато в една кутия сложиш диамант тя се нарича ковчеже.Сложиш ли мръсотия става боклучарник.Така е и с главите ни.Не си пълни главата с глупави неверни мисли.Става боклучарник.Ето ако Америка не помага на Украйна страната си отива.И руската тоалетна ще усмърди Европа.Бъди благодарен че друг върши черната работа.

2022.05.13 | 18:21

5
Конете се ритат магаретата умират
Вагнеровци

2022.05.13 | 18:49

6
пищяха като бабички в Сирия, когато американците ги нападнаха със самолети и дронове. Падаха като круши. Клипа и сега може да се намери в ютуб.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини