Инфлацията във Франция потвърдена на равнище 4,8 на сто за април

  • 13 май 2022 12:51

  • 250
  • 0
Инфлацията във Франция потвърдена на равнище 4,8 на сто за април
© GettyImiges

Годишната инфлация във Франция е достигнала 4,8 на сто през април след 4,5 на сто през март, съобщи Националният статистически институт (l'Insee), цитиран от Франс прес. 

Данните потвърждават предварителната оценка, публикувана в края на април. Това е най-високото равнище на показателя от ноември 1985 г. и се обяснява с покачването на цените на почти всички категории продукти, начело с енергията (+26,5 на сто). 

През април цените на храните (+3,8 на сто) и на услугите (+3 на сто) също силно са ускорили растежа си спрямо предходния месец, когато увеличението бе съответно 2,9 и 2,3 на сто.

Силно поскъпване има и при храните, по-специално пресните зеленчуци, месото, хляба, зърнените продукти и олиото.

Цените на услугите са тласнати нагоре от транспорта, най-вече въздушния, при който цените са скочили с 22,4 на сто през април след +5,7 на сто през март. Промишлените стоки са поскъпнали с 2,6 на сто спрямо 2,1 на сто през март. Единствен спад на цените се наблюдава при тютюневите изделия (-0,1 на сто) и здравните продукти.

Хармонизираният индекс на цените (HIPC), който позволява сравнение с други страни в еврозоната, е нараснал с 5,4 на сто на годишна основа след +5,1 на сто през предходния месец. Очаква се инфлацията да ускори още повече темпа си в близките месеци, като статистическият институт прогнозира също 5,4 на сто през юни.

Лихвите скачат от лятото

За да живеят подобаващо, французите смятат, че не им достигат средно по 490 евро на месец. Това представлява увеличение с 23 евро за една година според барометъра на покупателната способност на "Кофидис" (Cofidis).

Някои социални категории обаче са по-засегнати от други от влошаването на покупателната им способност на фона на инфлацията и международното напрежение. 78 на сто от семействата с един родител, 76 на сто от младежите между 25 и 34 години и 72 на сто от работниците твърдят, че международното положение се отразява на личните им финанси. Този дял е средно 64 на сто за всички французи.

Според предизборните обещания на президента Еманюел Макрон за покупателната способност, до лятото трябва да бъде изготвен закон, който да разшири мерките за ограничаване растежа на цените на газа, индексиране на заплатите и социалните помощи спрямо инфлацията, субсидии за бензина и отпускане на ваучери за храна.

Последвайте канала на

Калина Христова
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини