Шест станаха жертвите на експлозията в химически завод в Словения

  • 13 май 2022 10:12

  • 199
  • 0
Шест станаха жертвите на експлозията в химически завод в Словения
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Един работник, хоспитализиран след експлозията в химически завод в Словения вчера, е починал от нараняванията си, с което броят на жертвите на трагедията достигна шест души, съобщава Франс прес, позовавайки се на местните медии.

Инцидентът стана рано сутринта в четвъртък в завода на словенската група "Меламин" в центъра на град Кочевие в югоизточната част на страната, на 60 км от столицата Любляна.

"Цистерна се е взривила" при разтоварване на химикали, което е предизвикало пожар, заяви началникът на пожарната Леон Бехин, който говори пред медиите.

Първоначално беше съобщено за няколко изчезнали души, чиято смърт бе обявена по-късно.

"За съжаление, опасенията ни се потвърдиха", заяви директорът на завода Сречко Стефанич пред репортери в късния следобед в четвъртък. Силата на експлозията "не им е оставила никакъв шанс за оцеляване", каза той.

При взрива бяха ранени шестима други служители, като двама от тях получиха сериозни изгаряния и бяха транспортирани с хеликоптер в Любляна, се посочва в изявление на болницата, която ги е лекувала.

Петима са загиналите при експлозия в химически завод в Словения

Един от тях е починал, според информация на общественото радио.

Инцидентът е "причинен от човешка грешка", заяви управителят на завода, който отказа да даде повече подробности до приключване на разследването.

Местните власти са помолили временно жителите да не излизат от домовете си и да затворят прозорците си поради опасения от токсични изпарения в този град с 8600 жители.

Основаният през 1954 г. завод "Меламин" произвежда  химически продукти като меламинови смоли за производство на хартия, за строителната, дървообработващата, каучуковата и лаковата промишленост, за импрегнирана декоративна хартия за мебелната индустрия и импрегнирани материали за производство на обувки.

Виолета Симеонова
199 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини