Австрийските власти разбиха международна мрежа за трафик на хора

  • 13 май 2022 07:37

  • 747
  • 0
Австрийските власти разбиха международна мрежа за трафик на хора
© Getty Images/Guliver (архив)

Разбита е мрежа за трафик на хора, действаща в Централна Европа, и са арестувани 205 души за предполагаемата им роля в трафика на десетки хиляди нелегални мигранти от сирийски произход, двама от които са починали, съобщи австрийското правителство, цитирано от Франс прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 610

"Това е един голям успех срещу организираната престъпност и тежък удар срещу мафията на каналджиите", посочи в комюнике австрийският вътрешен министър Герхард Карнер, предаде БТА.

Заловиха мигранти край Къркларели при опит да преминат в България

Разследването, което е започнало в началото на 2021 г., направи възможно проследяването на мрежата, за която се подозира, че е прекарала от Унгария повече от 36 000 деца и възрастни, стремящи се да достигнат Западна Европа, по-специално Германия и Франция.

Веднъж стъпили в Австрия, тези мигранти са били предавани на други престъпни групи, за да продължат по маршрута си.

"Повечето от тях са с произход от Сирия" и са плащали между 3000 и 4500 евро на човек за прехвърлянето им само от Унгария в Австрия, каза пред АФП говорителят на австрийската полиция, инспектор Йохан Баумшлагер.

Мрежата, която е една от най-големите, разбивани в Австрия през последните години, по този начин е натрупала през месеците, през които е действала, сума, оценявана на 152 млн. евро.

Арестите са извършени в Австрия, но също и в Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. Полицейските органи са иззели и 80 превозни средства.

При един инцидент, свързан с тази мрежа, двама нелегални мигранти се задушиха миналия октомври, натъпкани в малък камион с още 27 души, който бе спрян от полицията на унгарската граница.

Радина Лазарова
747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини