ЕС подготвя план за 195 милиарда евро за отказ от руските изкопаеми горива

  • 12 май 2022 21:03

  • 983
  • 4
ЕС подготвя план за 195 милиарда евро за отказ от руските изкопаеми горива
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия планира да представи план на стойност 195 милиарда евро за спиране на вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., който ще съчетава по-бързо внедряване на възобновяема енергия и енергоспестяване с преминаване към алтернативни доставки на газ. Това сочат проектодокументи, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Пакетът от проектомерки, които могат да претърпят промени преди да бъдат публикувани идната седмица, включва комбинация от закони на ЕС, необвързващи схеми и препоръки, които националните правителства биха могли да приложат. Предвижда се и възможност за преразглеждане на националните планове за изразходването на огромното финансиране по Плана за възстановяване и растеж, за да бъдат освободени повече средства за енергиен преход.

Брюксел обмисля да предложи по-високи цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност, според проектодокументите, както и според високопоставени служители от ЕС.

Обсъжданите цели включват постигане на дял от 45 процента на енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс на ЕС до 2030 г. и 13-процентово намаляване на потреблението на енергия сред държавите членки за същия период. Към момента поставените цели пред Общността са за 40-процентов дял на възобновяеми източници и 9 процента спад на изразходваната енергия до 2030 година.

Сред новите предложения са и промени в законодателството на ЕС с цел ускоряване на сроковете за издаване на разрешителни за някои проекти за възобновяема енергия, както и нови схеми за по-бързо широкомащабно внедряване на слънчева енергия и производството ѝ в Европа.

Брюксел освен това ще изложи и планове за производство на 10 милиона тона възобновяем водород и внос на още 10 милиона тона до 2030 г., както и законодателство, определящо кои видове водород могат да се считат за възобновяеми.

ЕС планира да очертае потенциала за увеличение на вноса на втечнен природен газ от страни като Египет, Израел и Нигерия. Планът на Брюксел залага също на инфраструктурата, необходима за заменяне на руския газ.

САЩ разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на газ от Русия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
983 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Bobi

2022.05.13 | 05:35

4
Vreme mu e na Putin da se maha ot prezidenstvoto..
Е

2022.05.12 | 21:43

1
Финландия и Швеция в НАТО. Сега и това. Браво на путин! БРАВО! Чудесна работа свърши, но не и за русия. Ей започвам да вярвам на тъпотиите, че бил Американски агент xD

2022.05.13 | 04:03

3
Pak gluposti smjah nishto njama da napravat v jivota ima balans

2022.05.12 | 22:56

2
Те готвят плана а ние ще плащаме.....

Добави коментар

Водещи новини