Юлиан Попов: Европа е подготвена за намаляване на зависимостта от газа

  • 12 май 2022 09:48

  • 331
  • 0
Юлиан Попов: Европа е подготвена за намаляване на зависимостта от газа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В следващиге година-две въглищата ще продължат да имат много добра позиция заради високите цени, но след това възобновяемата енергия, мерките за енергийна ефективност и всички мерки, които вземаме, за да се откъснем от руския газ, ще наваксат. Тази прогноза направи в интервю за БНР Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите.

Критично важно е печалбите на въглищните предприятия "не автоматично да се разхвърлят за компенсации за всеки, който иска, а да бъдат инвестирани в технологичен енергиен преход, който да спаси въглищните региони в дългосрочен план", подчерта той.

"Темата газ е остра навсякъде. Първо заради войната и противопоставянето с Русия. Другата причина е, че по принцип газът привлича по-голямо внимание, отколкото би трябвало да привлича – политиците много обичат темата газ. И когато се съберат тези две неща, всички говорят за газ", коментира Попов в предаването "Преди всички".

Рамадан Аталай: Няма как втечненият газ да е по-евтин от тръбния, защото разходите за доставка го оскъпяват

В момента се смесват две цели – дългосрочна и краткосрочна – кризисното оттегляне от руския газ, посочи Попов. Газът присъства в намаляването на фосилните горива като дългосрочна цел, допълни той, като акцентира и върху енергийната ефективност.

"Тези цели до голяма степен съвпадат. Европа е подготвена с множество политики за намаляване на зависимостта от газа. (…) Когато съберем всички тези неща, се получава един ускорен преход към по-малка зависимост от газ. Не е чак толкова страшна цялата история."

Теодора Александрова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини