Президентът Нинистьо: Членството на Финландия в НАТО няма да е насочено срещу никого

  • 11 май 2022 22:50

  • 6917
  • 4
Президентът Нинистьо: Членството на Финландия в НАТО няма да е насочено срещу никого
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Членството на Финландия в НАТО няма да е насочено „срещу никого“, заяви финландския президент, а Москва предупреди Хелзинки, че ще има „последици“, ако се кандидатира за алианса, съобщава БТА.

Присъединяването към НАТО няма да е срещу никого, подчерта президентът Саули Нинистьо по време на подписването в Хелзинки на декларация за взаимопомощ с Обединеното кралство. 

Ако Финландия увеличи сигурността си, това няма да е в ущърб на никой друг, каза Нинистьо на обща пресконференция с британския премиер Борис Джонсън, който е на посещение във Финландия. 

Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на сигурността

Утре президентът Нинистьо трябва да обяви официално личната си позиция за членството, с очаквано обявяване на кандидатура през следващите няколко дни, вероятно заедно с Швеция.

„НАТО е отбранителен съюз“, каза премиерът Джонсън.

На пресконференция в Хелзинки Нинистьо и Джонсън подписаха декларация за взаимопомощ между Финландия и Обединеното кралство в случай на война.

Този документ, идентичен с текст, подписан от Джонсън заедно с Швеция по-рано днес, трябва да се използва по-специално през периода между подаване на кандидатура и присъединяване към НАТО, като защита от алианса се гарантира единствено на членовете. Великобритания обеща да се притече на помощ на Швеция, ако страната бъде нападната.

Запитан за риска, кандидатурата за членство в НАТО да бъде възприета от Москва като провокация, финландският президент каза, че Русия е тази, която е променила ситуацията в края на 2021 г.

Те настояха Финландия и Швеция да не са в НАТО. Те настояха НАТО да не приема допълнителни членове, припомни Нинистьо.

„Казвайки това, Русия на практика казва, че ние повече нямаме свободен избор. И това е огромна промяна“, аргументира се той.

„Това ни накара да се замислим, а и това, което се случи на 24 февруари и огромната война, която Русия води в Украйна, това също промени ситуацията: те са готови да нападнат съседна държава“, изтъкна Нинистьо.

Финландия, която има обща граница от близо 1300 километра с Русия, остана извън НАТО след края на Студената война, но стана партньор на алианса.

Мая Йорданова
6917 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.12 | 09:15

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУУРВИИИИИИИ
Айде бе - ...,,срещу никого"...?!

2022.05.12 | 07:23

3
....вЕрваш ли си...?!
Еми...

2022.05.12 | 05:18

2
много ходов очка.
Оп

2022.05.11 | 23:57

1
Страх ги е от хулиганът русия. Сега всички усилия вместо в екология, и иновации, ще се насочат в нови оръжия, и отбранителни системи. Просто велико.

Добави коментар

Водещи новини