Чехия затяга контрола по приемането на бежанци от Украйна заради роми и с унгарски паспорти

  • 11 май 2022 17:14

  • 683
  • 3
Чехия затяга контрола по приемането на бежанци от Украйна заради роми и с унгарски паспорти
© Getty (архив)

Властите в Чехия разкриха как роми с двойно (украинско и унгарско) гражданство са се представяли за бежанци от войната в Украйна и искали държавна помощ, предаде киевската медия "Европейская правда".

Днес министърът на вътрешните работи в Прага Вит Ракушан, заяви че правителството на страната му затяга контрола за хората, пристигащи с украински паспорти в Чехия.

"Установихме няколко групи роми, постоянно живеещи в Унгария и с украински паспорти. Тези хора са кандидатствали за държавна помощ, която отпускаме за бежанците от Украйна", каза Ракушан. Той допълни, че ще обсъди въпроса с министерствата на вътрешните работи в Будапеща и Киев.

"От 16 май кандидатите за помощ ще трябва да покажат печат в международния си паспорт, че са преминали украинско – унгарската граница", посочи още той. По думите на Ракушан в Чехия е имало роми, избягали от войната в Украйна, на които обаче им е била отказана помощ.

Правителството в Прага реши след руското нападение над Украйна да дава по 200 евро на бежанец.

"Правителството в Будапеща начело с Виктор Орбан през 2011 г. прие закон, улесняващ даването на унгарско гражданство на унгарци, живеещи извън страната. Това улесни много говорещи  унгарски роми в Украйна да получат паспорти на членката на ЕС", написа още медията.

Валери Зайцев
683 3

Коментари 3

Добави коментар
цска

2022.05.11 | 22:32

3
Дайте ни малко и на нас ние тука си нямаме защото всичките станаха европеици
педеропата

2022.05.11 | 18:31

2
педеропата я чака циганизация, педерализация и ислямизация.
факт

2022.05.11 | 17:24

1
циганизация.

Добави коментар

Водещи новини