Киев: Над хиляда украински военни, включително стотици ранени, се намират все още в "Азовстал"

  • 10 май 2022 17:46

  • 9148
  • 24
Киев: Над хиляда украински военни, включително стотици ранени, се намират все още в "Азовстал"
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5605

След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях - тежко и имат нужда от спешна евакуация, добави тя.

"Ситуацията се влошава всеки ден" в "Азовстал", подчерта вицепремиерката.

Верешчук опроверга информацията на двама регионални представители, според която в завода все още има цивилни.

"Това не е вярно", подчерта тя, като посочи, че ръководителят на батальона "Азов", укрепил се в подземния комплекс, е заявил, че "в "Азовстал" не е останал нито един цивилен, нито една жена, дете или възрастен човек".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отказа да заяви, че е "100% сигурен", че всички цивилни са били евакуирани.

Той подчерта, че това не подлежи на проверка, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня.

"Ситуацията беше и остава много трудна", добави той на пресконференция, като съобщи, че след края на евакуацията в Азовстал отново се водят тежки боеве.

Украинските власти работят по възможността за евакуация на ранените войници, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на международни организации и Турция, заяви още Верешчук. "

Най-малко 100 цивилни все още се намират в подложения на обстрел завод „Азовстал“

Медицинският персонал иска да се евакуира с ранените, защото трябва да ги придружава" в случай на отварянето на хуманитарен коридор, добави вицепремиерката.

Според нея подобна операция може да продължи поне седмица.

Турция "наистина има желание да помогне", и Анкара работи в тясно сътрудничество с Киев, заяви Верешчук. Бойците от "Азовстал" поискаха неведнъж помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се проведе с турски кораб, разполагащ с военна болница.

Виолета Симеонова
9148 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2022.05.10 | 22:52

24
ГЕНЕРАЛИТЕ БОМБАРДИРАТ ЗАЩОТО ЗА ВОЕННО ИЗКУСТВО НЕ ИМ СТИГА МОЗЪК
СЛАВА УКРАИНЕ!

2022.05.10 | 19:04

13
Поклон пред героите от "Азовстал"! Хиляда човека се бият като тигри и правят за смях най слабата армия в света- руската! Ха ха ха!

2022.05.10 | 20:42

23
Тъпукраинскитролходисивусрайна

2022.05.10 | 20:13

21
Нацисти

2022.05.10 | 19:45

17
Укронацисте,във всяка държава ви намразиха.Виж социалните мрежи,само продажните правителства подкрепят нацистите

2022.05.10 | 19:09

14
Правете им паметници !

2022.05.10 | 20:40

22
Тезинечовецитрябвадаостанаттамзавинаги
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.10 | 18:49

10
От "четивото" за нацистите/фашистите в Полша, Холандия, Австрия, Дания, Норвегия, Германия, Англия, Франция и т.н. - Категорично се съгласявам и подкрепям - нацистите/фашистите реално се завърнаха на бял кон!!! При това по-силни от всякога!!! Иначе установен като престъпен режим, в момента в Европа и Америка (предимно в северна, но разбира се и в Аржентина, Чили, Парагвай и тем подобни потомствени нацисти/фашисти...) е пълно с нацисти/фашисти... Като вирус се множат... Няма проблеми, че са си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации, на които до сега не само, че се гледаше с лошо око, но си и бяха подсъдни... Вече няма проблеми - рай настъпи за нацистите/фашистите... Даже и надписи като бяла гордост/сила - не пораждат укор, а даже напротив... Иронично или не, то България пак е на страната на нацистите/фашистите... Е... Ако не друго, поне този път нацистите/фашистите победиха... Да Ви е честито :) Предлагам след като унищожим руснаците, и им вземем ресурсите - да унищожим и всички цветнокожи, но без нашите братя ционисти/нацисти от Израел, че и те са си мургавелковци по принцип, но пък доста успешно/последователно/систематично, през няколко месеца унищожават Палестина и палестинските Гои :)

2022.05.10 | 19:51

20
Още не са победили.И няма да стане и този път.
Hare Krishna

2022.05.10 | 19:27

15
Що не им пуснат газ да ги изтровят и готово
Hare Krishna

2022.05.10 | 19:51

19
Що не ги запалите живи тея гниди, отровете ги, изгорете ги… кво ги бавите…. Пускайте им отрова и тва е плъховете от отрова разбират
Смърт мръсна да бъде!!!

2022.05.10 | 18:50

12
Украйна има нужда (и то спешна!!!) всички нацисти/фашисти (дори жени и/или деца!!!) да бъдат избесени по стълбовете!!! Това важи и за всички други (задължително и в България!!!) държави, по земното кълбо - както и за всички други аборти, а именно - Смърт за всички нацисти, фашисти, комунисти, анархисти, американофили, русофили, украйнофили, путинофили, ционисти и всички тем подобни, умствени малформации!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! Тоя нефелника долу, чак ги бил подкрепял украйнските нацисти/фашисти бе... Хахаха така ще те подкрепим някой ден - от някой стълб... Хубава подкрепа и поддръжка ще ти дадем - ще има да висиш - ехеее :) Както се казва - когато и да ви избесим все ще е късно :) Час по-скоро трябва да изчистим майката Земя, от такива като вас :)

2022.05.10 | 19:46

18
Словаците казват същото Бесни са!Правителството им е пак американско.Чешките също

2022.05.10 | 19:44

16
Еми браво!
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.10 | 18:49

11
От "четивото" за българските (то и българските трябва да е в кавички - ама хайде, от мен да мине...) журналисти симпатизиращи/подкрепящи/обичащи украйнските нацисти/фашисти - Защо ги наричате националисти??? Това са си класически нацисти/фашисти... Ако бяха националисти, щяха да са си надраскали по ръцете/краката - я знамето на Украйна, я някой "герой" на Украйна... Да - ама не... Те изродите, си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации... Както и надписи като - бяла гордост/сила... Това са си класически нацисти/фашисти, които си милеят за Хи*тл*ер и нацизма/фашизма като цяло... Луди ли сте? Кьорави ли сте? Платени ли сте? Или чисто и просто - и Вие сте си нацисти/фашисти, и си ги обичате такива изроди... Ами признайте си - от какво Ви е страх/срам... Кажете си - обичаме си ги тия, с надрасканите изродщини... Подкрепяме си ги... И ние сме такива - и ние сме като тях... Колко му е??? :)
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.05.10 | 18:47

9
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
Волинско клане - Уикипедия

2022.05.10 | 18:46

8
От "четивото" за признанието, за лъжата, за "Духа" на Киев - То трябва да си със страшни отклонения/малформации да го вярваш... Украйнските нацисти/фашисти са си лъжа - след лъжа... Излъгаха и за "оня" доброволец с детенцето, който се оказа от "врага" ... Излъгаха и за "оная" с превързаната глава, пред взривения блок, която се оказа от газова експлозия от Челябинск - и то от преди повече от 6 години... Излъгаха и за свалените 8 хеликоптера/самолета над Одеса - оказаха се от видео играта Арма 3...Излъгаха за "героите" от Змийския Остров - оказа се, че просто се предали... Излъгаха за "оная" снайперистката, която била "велика" и "безсмъртна" - оказа се не само смъртна, но и тя издраскана от глава до пети с нацистки/фашистки татуировки - рязаните чеченски карабини Ахмат Сила, имат цяла поредица в Телеграм как им ги режат от телата - я на живите пленници, я от труповете... Излъгаха и на официалната страница на Украйнската Рада, че ще им даваме/пращаме самолети... Кирил Петков горкия, като го питаха журналистите - се хвана за главата... Вика - "Ако имахме десет самолета, нямаше да се чудим кой и как да ни пази въздушното пространство..." Тия стават само да си драскат св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, бяла гордост/сила - по ръцете/краката... Лошото е, че и от Рашките нищо не става... Не могат един път за винаги, да изтрият тия нацисти/фашисти от лицето на земята... Друг е въпроса и те що за стока са де... Но поне няма за тях клипове, като за украйнците, на които татуирани нацисти/фашисти да "преподават" на деца...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини