ЕБВР понижи прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2022 г. и 2023 г.

  • 10 май 2022 12:34

  • 551
  • 0
ЕБВР понижи прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2022 г. и 2023 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2022 г. и 2023 г., съобщава агенция Аджерпрес.

В доклад на ЕБВР се прогнозира растеж от 2,5 процента тази година в сравнение с предишната прогноза от март за растеж от 2,8 на сто. За 2023 г. банката очаква растеж на румънската икономика от 3 процента в сравнение с прогнозирания по-рано растеж от 4,1 процента.

По данни на международната финансова институция румънската икономика е навлязла в 2022 г. в отслабена позиция, като брутният вътрешен продукт е намалял с 0,1 процента през последното тримесечие на 2021 г. поради намаляване на инвестициите и забавяне на натрупването на запаси.

Ускоряването на инфлацията от втората половина на 2021 г. вече оказва натиск върху фирмите и потребителите. Макар че реалните нетни заплати временно се възстановиха в началото на годината, а премахването на ограниченията (заради пандемията) подобри доверието, войната в Украйна увеличи предизвикателствата, свързани с инфлацията и прекъсванията във веригите за доставки, се посочва в доклада на ЕБВР.

ЕБВР намали пак прогнозата си за икономическия растеж на България

Потребителските цени нараснаха с 10,2 процента на годишна база през март 2022 г. въпреки тавана за цените на енергията. Правителството прие редица мерки за подпомагане на уязвимите домакинства и засегнатите от войната предприятия. Планираната за тази година фискална консолидация може да бъде ограничена от тези разходи и по-слабия икономически растеж, предупреждава международната финансова институция.

Румънската централна банка повиши лихвения си процент до 3 на сто и e изправена пред недостиг на ликвидност от началото на войната, се намеси на вторичния пазар на държавен дълг, за да успокои пазарите, отбелязва Аджерпрес.

Калина Христова
551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини