Шведският министър на отбраната: Членството в НАТО би подсилило отбраната на северните страни

  • 10 май 2022 10:41

  • 776
  • 1
Шведският министър на отбраната: Членството в НАТО би подсилило отбраната на северните страни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист заяви днес, че отбранителният потенциал на северния регион би се засилил, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, което би позволило съвместно планиране в сферата на отбраната в рамките на алианса, предаде Ройтерс.

"Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това ще ни даде възможност да използваме силните качества и предимства един на друг и напълно да се допълваме помежду си, а също да извършваме оперативно планиране. В такъв случай резултатът ще е, че ние ще станем по-силни заедно. Това е нещо, което може да се случи, ако изберем да се присъединим към НАТО", каза Хултквист по Шведското радио.

Швеция има отбранителни споразумения със съседите си в северния регион. Управляващите в страната социалдемократи ще решат на 15 май дали да се откажат от датиращата от десетилетия съпротива на партията срещу членство в НАТО.

Подобен ход почти със сигурност ще доведе до отправяне на искане от Стокхолм за присъединяване към алианса.

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика преосмисляне на политиката по сигурността в Швеция и Финландия.

Столтенберг: Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако кандидатстват за членство

Тази седмица се очаква финландският президент Саули Нинистьо да обяви своята подкрепа за кандидатстване за членство в НАТО.

Хултквист, който отдавна се отнася скептично към членство на Швеция в алианса, отказа да заяви в интервюто каква е сегашната му позиция. 

Дания, Норвегия и Исландия членуват в НАТО.

Виолета Симеонова
776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.10 | 11:44

1
Купени политици... жалка история. Надявам се тази форма на управление най-накрая да еволюира в нещо по добро за всички хора .

Добави коментар

Водещи новини