Германия се готви да отмени привилегии на Шрьодер

  • 30 април 2022 14:33

  • 1583
  • 4
Германия се готви да отмени привилегии на Шрьодер
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германското правителство обмисля да отмени преимуществата, предоставени на бившия канцлер, социалдемократа Герхард Шрьодер, който е приближен на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на германския министър на финансите Кристиан Линднер.

"Немислимо е със средства на данъкоплатците да се предоставя на разположение офис на Шрьодер", каза министърът. Той припомни, че Шрьодер е отказал да се оттегли от ръководни постове в няколко руски компании и да осъди руската инвазия в Украйна и каза, че правителството трябва да действа в съответствие с този отказ на бившия канцлер.

В качеството си на бивш ръководител на германското правителство Шрьодер има право на няколко офиса в парламента, както и на средства за персонала в тях. Тази привилегия струва на данъкоплатците 400 000 евро на година.

"Бивши титуляри на висши постове, които са сега на страната на престъпни правителства, не могат да разчитат на държавна подкрепа", казва Линднер.

Герхард Шрьодер се е провалил в опитите си за посредничество между Киев и Москва

Преимуществата, предоставени на Шрьодер, могат да бъдат намалени по време на предстоящите дебати за бюджета за 2023 г.

Шрьодер вече беше лишен от почетни звания от няколко германски града и дори има призиви за отстраняването му от социалдемократическата партия. Той се превърна в проблемна фигура дори за правителството на канцлера Олаф Шолц, на когото беше ментор.

Миналата седмица в интервю за "Ню Йорк таймс" Шрьодер заяви, че няма никакво намерение  да се отказва от мандатите си в руски компании и че ще го направи само ако Москва преустанови газовите доставки за Германия. Тогава той каза, че не вярва в подобен сценарий.

Бившият канцлер е председател на комитета на акционерите в компанията "Северен поток" и председател на надзорния съвет на "Роснефт", отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1583 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Правилно

2022.04.30 | 20:04

4
да ги отнемат.
Еми...

2022.04.30 | 17:40

3
Мръсната гад трябва да лежи с нашата тиква, с орбанчо, с меркелица и със сарко-бандита доживот. А има и още в списъка, петата колона е дълга и широка.

2022.04.30 | 14:52

1
И такаааа........сега поне е ясно къде са парите на данъкоплатците.....,защото ако в момента проблема е Шрьодер с 400 000 годишни разходи със сигурност не е единственият .......Та колко Шрьодеровци се възползват от тези привилегии?!?!?! Осведомете ни!!!!!!

2022.04.30 | 15:12

2
Тоя колко е завлякъл от държавата и икономиката за да се намести Путлер и да може да ги изнудва....

Добави коментар

Водещи новини