Полският президент осъди водената от Русия война в Украйна на събитие в памет на Холокоста

  • 28 април 2022 21:40

  • 963
  • 9
Полският президент осъди водената от Русия война в Украйна на събитие в памет на Холокоста
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Полският президент Анджей Дуда осъди водената от Русия война в Украйна на събитие в памет на жертвите на Холокоста, състояло се в бившия концентрационен лагер Аушвиц, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

"Тук сме, за да покажем, че всяка нация има свещено право на живот, свещено право да опазва собствените си традиции и свещено право да се развива", подчерта Дуда на традиционния Поход на живите. Над 2000 млади израелци и хора от други страни се включиха в паметното събитие, провеждащо се на израелския национален ден в памет на Холокоста, на който се отдава почит на 6-те милиона евреи, убити от нацистите.

Походът започна от вратите на Аушвиц с печално известния надпис "Трудът освобождава" и продължи до Биркенау, най-големия обект за масови екзекуции по време на германската окупация на Полша и други части от Европа през Втората световна война.  На шествието  присъстваха и делегации от Украйна и Обединените арабски емирства.

Президентите на Полша и балтийските държави пристигнаха в Киев, за да обсъдят военната помощ

Дуда, който вървеше хванал за ръка преживелия Холокоста Едуард Мозберг, участва в церемония за полагане на венци пред Стената на смъртта в Аушвиц, където са били разстрелвани затворници. На церемония в Биркенау в края на шествието той говори против войната, антисемитизма и всички други форми на омраза и отдаде почит на загиналите в Холокоста евреи, както и на другите жертви на нацистите, включително поляци, руснаци и роми.

"Идваме тук, за да покажем, че макар че по време на Втората световна война Нацистка Германия успя да изтрие моята страна от картата, да я заличи и да убива поляци, включително полски евреи, никога повече няма да позволим това да се случи", заяви полският президент. "Освен това ние сме тук, за да покажем, че няма абсолютно никакво съгласие с опита да се отнема свободата и да се убива украинския народ безнаказано, както се случва днес в окупираните украински територии", подчерта Дуда.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
963 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.04.29 | 11:30

9
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Петров

2022.04.29 | 08:39

8
Сега ситуацията по цялата западна граница на Русия-Беларус-Украйна е много нестабилна. Съединените щати тласкат източноевропейците във войната с всички сили, докато Украйна окончателно не рухне. Те се съпротивляват, защото се страхуват, но рано или късно тази съпротива ще бъде сломена. Както винаги в такива случаи, времето е от съществено значение. Съединените щати трябва да имат време да започнат голяма война преди разпадането на групировката в Донбас на въоръжените сили на Украйна. Русия, от друга страна, би искала източноевропейците да не се готвят за бой, дори когато достигне западната граница на Украйна. Моментът на истината ще дойде след началото на настъплението на руските войски на Десния бряг.

2022.04.28 | 22:21

2
Евреи двуличници мразещи християните и предизвикали две Световни войни (((
Луд

2022.04.29 | 06:50

7
Всичко по споразумение, като епидемия от коронавирус!
ХА-ХА

2022.04.28 | 23:20

3
Две матрьошки гледам се нервят в коментарите. Пак всички са им виновни. Другари, дори идеята за матрьошките е копирана от руските маймуни от египетските саркофази. Такава безидейна нация, като руснаците, е обречена.
Гражданин на СССР

2022.04.29 | 06:48

6
Хитлер също мислеше така.
На надарено дете-чудо

2022.04.29 | 06:47

5
Напиши нещо различно от ха-ха.
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.04.28 | 23:59

4
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти... От 9та минута е просто култово... Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост... Нацисти до мозъка на костите си... Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто... Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
.......

2022.04.28 | 22:17

1
И вашия ред идва....гадове полски

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини