Киев изрази разочарование от позицията на Австрия срещу еврочленство на Украйна

  • 24 април 2022 17:21

  • 14894
  • 0
Киев изрази разочарование от позицията на Австрия срещу еврочленство на Украйна
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

От министерството на външните работи на Украйна изразиха разочарование от позицията на австрийския първи дипломат Александър Шаленберг срещу бъдещо членство на Украйна в Европейския съюз, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6279

"Разочаровани сме от изказванията на министъра на външните работи на Австрия за европейското бъдеще на Украйна, коментира представителят на външното ведомство в Киев Олег Николенко.

"Смятаме ги за стратегически недалновидни и не отговарящи на интересите на обединена Европа. Такива изявления пренебрегват факта, че огромното болшинство от населението на страните - основателки на Евросъюза подкрепя еврочленството на Украйна", добави той.

От външното министерство в Киев цитират и украинския първи дипломат Дмитро Кулеба (на снимката), че "украинският народ плаща прекалено висока цена за грешките на много от европейските правителства".

По-рано австрийският външен министър Александър Шаленберг изрази мнение, че Украйна не трябва да получава статут на кандидат през юни, както очаква президентът на страната Володимир Зеленски. Аргументът за позицията на Шаленберг - има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата.

Австрийският външен министър: Украйна не трябва да получава статут на кандидат за ЕС през юни

Преди дни от Киев съобщиха, че вече е попълнен въпросникът за присъединяване към ЕС, връчен от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в украинската столица. От кабинета на президента Володимир Зеленски изразиха очакване страната да получи статут на кандидат за еврочленство през юни.

Валери Зайцев
14894 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини