Макрон предлага да се въведе общоевропейски таван на заплащането на ръководителите на компании

  • 15 април 2022 12:22

  • 515
  • 2
Макрон предлага да се въведе общоевропейски таван на заплащането на ръководителите на компании
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на предложи да се определи на европейско равнище "таван" за заплащането на ръководителите на големи компании, за да се избегнат злоупотреби, предаде Ройтерс. 

Макрон каза това по повод полемиката около възнаграждението на изпълнителния директор на "Стелантис" Карлос Таварес, определяйки го като "шокиращо и прекомерно". Пред радио "Франс енфо" (France info) президентът разкритикува тези "астрономични суми".

Макрон поясни какъв е рискът от използването на думата "геноцид" и защо я избягва

Акционерите на автомобилостроителното обединение "Стелантис", образувано след сливането на Пе Ес А (PSA) и "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler), се противопоставиха в сряда срещу възнаграждението на ръководителя на групата Карлос Таварес. Той трябва да получи 19 милиона евро за 2021 г. при основна заплата от 2 милиона евро. Таварес може да получи още 47 милиона евро, ако изпълни целите си като ръководител на компанията. Заплата от 66 милиона евро би била рекордна за директор на френско предприятие.

Според Макрон може да има ефект, ако се въведе "таван" за възнагражденията на шефове на големи компании на европейско равнище. Държавният глава е кандидат за втори мандат и на 24 април се явява на втори тур на президентските избори срещу кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен.

Последвайте канала на

Калина Христова
515 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.15 | 13:21

2
тия общи работи не водят до нищо добро!
Тарикати

2022.04.15 | 13:05

1
а какво стана с общоеврогейската МРЗ... за запада май не е никак изгодно и ние да дръпмнем малко

Добави коментар

Водещи новини