Страните-членки на ЕС са се договорили да изпратят военна помощ на Украйна на стойност 500 милиона евро

  • 13 април 2022 19:29

  • 2307
  • 6
Страните-членки на ЕС са се договорили да изпратят военна помощ на Украйна на стойност 500 милиона евро
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

27-те страни-членки на ЕС са се договорили да изпратят още военна помощ на Украйна на стойност 500 милиона евро, съобщи БТА, позовавайки се на изявление на Върховния представител по въпросите на сигурността и външните работи на ЕС Жозеп Борел.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13562

Борел каза, че е от жизнено важно значение ЕС да засили военната си подкрепа за Украйна, тъй като Русия се подготвя за нова атака в източната част на страната и "следващите седмици ще бъдат от решаващо значение".

Руски и украински източници: Битката за Мариупол е в решаващата си фаза

Това е третият пакет военна помощ, която ЕС се съгласи да изпрати на Украйна, за да може тя да се защити от руската инвазия. ЕС е изпратил военна помощ на стойност общо 1,5 милиарда евро. През февруари и март ЕС обяви двата предходни транша военна помощ, всеки от които беше на стойност 500 милиона евро.

Парите за военната помощ, които ще се използват за закупуване на оборудване, гориво, медицински консумативи и оръжия, идват от бюджет, наречен Европейски инструмент за мир (ЕИМ) - механизъм за финансиране, който е отделен от бюджета на ЕС. Договорите за ЕС не позволяват на блока да използва средства от бюджета си за финансиране на военни проекти. ЕИМ се финансира отделно от страните членки на ЕС и позволява на съюза да подкрепя въоръжените сили на партньорски страни.

Страните членки на ЕС предоставят оръжия на Украйна и на базата на двустранни връзки, независимо от останалата част от блока. Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предостави на страната му тежко въоръжение, включително танкове, самолети и артилерия. Около участието на Германия обаче възникна напрежение. Киев разкритикува германския канцлер Олаф Шолц заради блокирането на доставки на тежко въоръжение и неговото настояване за общи действия на ЕС по въпроса. Украинското правителство посочва, че други страни от ЕС като Словакия и Чехия, вече са предоставили тежко въоръжение. Миналия уикенд Словакия изпрати в Украйна руска противовъздушна система С-300.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2307 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петров

2022.04.14 | 16:24

6
Тъй като в Европа почти няма значителни природни ресурси, по отношение на обемите, той ще падне много по-ниско от XIX век, а именно през Средновековието, когато практически не е имало индустрии в индустриален мащаб. Европа няма да избяга от други свързани проблеми: вечните войни на европейските държави помежду си.
иван

2022.04.14 | 09:29

5
Г-Н ПУТИН ПУСНИ ИМ НА ТЕЗИ ЕВРОПЕИСКИ И АМЕРИКАНСКИ АНТИХРИСТИ ПО ЕДНА БОМБА ТА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ КОРУПЦИЯТА ПО ЦЯЛ СВЯТ И УНИЩОЖАВАНЕ НА НАРОДИ...
иван

2022.04.14 | 09:29

4
Г-Н ПУТИН ПУСНИ ИМ НА ТЕЗИ ЕВРОПЕИСКИ И АМЕРИКАНСКИ АНТИХРИСТИ ПО ЕДНА БОМБА ТА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ КОРУПЦИЯТА ПО ЦЯЛ СВЯТ И УНИЩОЖАВАНЕ НА НАРОДИ...
иван

2022.04.14 | 09:28

3
Г-Н ПУТИН ПУСНИ ИМ НА ТЕЗИ ЕВРОПЕИСКИ И АМЕРИКАНСКИ АНТИХРИСТИ ПО ЕДНА БОМБА ТА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ КОРУПЦИЯТА ПО ЦЯЛ СВЯТ...
Анонимен

2022.04.14 | 00:28

2
Само путин има ядрени бомби..Смешници
Гост

2022.04.13 | 23:39

1
Да не чудите ако питин вдигне ядрените бомби после..... наглос наглос ама прекаляват

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини