Девет любопитни факта за арестуваната в България Елена Удря

  • 11 април 2022 09:47

  • 1994
  • 1
Девет любопитни факта за арестуваната в България Елена Удря
© Novini.bg

Миналата седмица Върховният касационен съд на Румъния потвърди шестгодишната присъда затвор на бившия министър на туризма Елена Удря. В последно време 48-годишната Удря отсъстваше от активния публичен живот и новината можеше да мине и без елемент на сензация, ако само няколко часа по-късно тя не беше заловена в България при опит да премине в Гърция. И това не е първото й бягство от правосъдието.

"Жертва на правосъдието"

Скоро след издаването на присъдата Удря беше обявена за международно издирване от румънските власти и беше задържана на граничния пункт Кулата на българо-гръцката граница. Стана ясно, че тя е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево часове преди съдебното решение и това е станало легално, тъй като в този момент не й е била наложена никаква ограничителна мярка. Според местните медии тя дори вече е поискала политическо убежище в Гърция.

Оставиха в ареста бившата румънска министърка, задържана у нас

Сега румънските власти чакат решението на българския съд по искането им за екстрадицията й. Дотогава Окръжният съд на Благоевград реши да я остави в ареста.

Удря, която от 2015 г. насам беше разследвана по няколко корупционни дела и вече неведнъж се е озовавала в ареста, твърди, че процесите срещу нея са политически и се обявява за "жертва на правосъдието", отбелязва радио Свободна Европа-Румъния.

Стремителна кариера

Родена в Бузъу през 1973 г., Елена Удря завършва право в частен университет в Букурещ. Работи като адвокат, а по-късно получава магистърска степен в Националния университет по отбрана "Карол Първи". Политическата й кариера започва през 2002 г., а в периода юни 2004-февруари 2005 г. е член на Общинския съвет на Букурещ. Това се случва тъкмо в края на мандата на Траян Бъсеску като кмет на столицата, преди да стане президент на Румъния през декември 2004 г.

После Удря става депутат (2008-2016 г.), като междувременно се издига до поста министър на туризма (2008-2009 г.) и на регионалното развитие и туризма (2009-2012 г.). За известно време е заместник-председател на вече несъществуващата Демократично-либерална партия (ДЛП). А на 8 юни 2014 г. оглавява създадената от Бъсеску Партия Народно движение (ПНД) и се кандидатира на президентските избори през ноември 2014 г., на които получава едва 3,60 процента. Скоро след това се отказва от лидерския пост в партията.

"Блондинката от Котрочени"

Интересът към личността на атрактивната Удря не стихваше през всичките тези години. По времето, когато Траян Бъсеску обитаваше президентския дворец "Котрочени", тя беше президентски съветник, а по-късно и началник на канцеларията на държавния глава. Жълтите медии я наричаха "блондинката от Котрочени" и намекваха, че отношенията й с тогавашния президент Траян Бъсеску не са били единствено професионални - слух, който обаче никога не получи потвърждение.

В статия за тогавашната кандидат-президентка Елена Удря в. "Адевърул" пише през 2014 г., че за десет години т.нар. "блондинка от Котрочени" е предизвикала много "скандали, политически кризи, дори антипатии сред приближените на президента, но никога не е губила качеството си на любимка на Траян Бъсеску".

Международната преса също я определяше като "протеже на президента Бъсеску", когато ПНД я издигна за свой кандидат в президентската надпревара след последния мандат на Бъсеску.    

Черната рокля на бели звездички

През 2011 г. агенция Асошиейтед прес пише: "Това е просто една рокля, но в Румъния се говори само за нея". Става дума за роклята "Долче и Габана" на тогавашния министър на туризма и регионалното развитие Елена Удря. Статията, препечатана в редица американски издания като "Вашингтон пост", "Бостън глоуб", "Сан Франсиско кроникъл" и "Маями хералд трибюн", говори за "страстта на румънския министър към луксозните дрехи и аксесоари" и не пропуска да напомни за "неуместната" връзка, която Елена Удря има с държавния глава, пише сайтът Зиаре.

"Спорният министър предизвика истински скандал, носейки черна рокля с бели звезди с марката "Долче и Габана", за която призна, че струва повече от заплатата на много румънци", коментираха  американските журналисти. Според румънските медии въпросната рокля е струвала 700 000 леи или над 14 000 британски лири. "Министърът на развитието и туризма се глези с луксозни тоалети, докато правителството, от което е част, дава уроци по икономии на румънците", коментира сайтът ЕкслузивНюз.

Страст към лукса

Асошиейтед прес отбелязва, че "Удря е най-забележимият министър в Румъния и близък съюзник на президента Траян Бъсеску", като посочва, че заради слуховете за "неподходящите й отношения с президента" той бил принуден да уточни, че е бил със съпругата си една вечер, когато Елена Удря била снимана да влиза в президентския дворец.

В интервю за телевизия Б1 Удря разкрива страстта си към луксозните дрехи и обувки още от времето, когато била "провинциално момиче" от не особено заможно семейство. Тя същевременно обвинява журналистите в мизогиния (омраза или презрение към представители на женския пол, бел.ред.), изтъквайки, че има политици мъже, които носят също толкова скъпи дрехи.

Темата за цената на тоалетите на Удря обаче не губи актуалност и години по-късно. През 2019 г. бившата министърка и настоящият й партньор Адриан Александров кръстиха в църква дъщеричката си Ева-Мария и таблоидите веднага зададоха въпроса колко струва прилепналата й дантелена рокля. Оказа се, че този път цената е "едва" около 1800 леи или малко над 712 лева. По това време Удря вече е обвинена в няколко корупционни престъпления.

Проблеми със закона

През 2015 г. Удря е разпитвана от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по обвинения в пране на пари и неверни имуществени декларации в рамките на по-широко разследване на корупционен скандал с лицензи на Майкрософт (т.нар. дело "Майкрософт"). В резултат на това Удря се оттегля от председателския пост в ПНД. След отнемането на парламентарния й имунитет са й повдигнати обвинения в търговия с влияние и пране на пари.

По друго дело, известно като "Галавечер на Буте", тя беше обвинена в получаване на подкуп през 2011 г. Според прокурорите тогава е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки 2 милиона евро държавни средства. Именно по това дело Елена Удря получи окончателна присъда на 7 април 2022 г. и по-късно беше заловена в България.

Същевременно Елена Удря е разследвана и по делото "Хидроелектрика", по което е обвинена, че през 2011 г. е получила подкуп от 3,8 милиона долара, за да съдейства за запазване на договорите между фирмите на един бизнесмен и държавното водно-енергийно дружество Хидроелектрика. 

Тапети в затворническата килия

През февруари 2015 г. бившата "блондинка от Котрочени" влиза в ареста. Тя е задържана на 10 февруари 2015 г. от прокурорите от НДБК по делото "Майкрософт", а след това Върховният касационен съд постановява да остане в ареста за 30 дни. По това дело Удря е обвинена, че в качеството си на министър на регионалното развитие и туризма е получила 500 000 евро от един бизнесмен, "за да реши проблемите му с правосъдието".

По същото дело бившият й съпруг, бизнесменът Дорин Кокош, беше обвинен, че е поискал и получил сумата от 900 000 евро чрез нея, за да осигури сключването на договор за лицензи на Майкрософт.

Влизайки в ареста в Букурещ с белезници на ръцете, Елена Удря не изневерява на естетическите си принципи: според полицейски източници тя е поискала да й бъде позволено "да вароса килията, в която е затворена, да боядиса решетките и радиаторите, да смени мебелите и да постави тапети на стените", пише Медиафакс.

Седем дни по-късно тя е освободена и поставена под домашен арест, а през 2020 г. НДБК прекрати делото поради липса на доказателства.

Бягство в Коста Рика

Това обаче не е краят на сагата, а едва началото. Само няколко дни по-късно Елена Удря отново се оказва зад решетките, този път по обвиненията по делото "Галавечер на Буте". Арестът й продължава два месеца и половина и през май 2015 г. тя излиза от женския затвор Търгшор в Плоещ и остава под домашен арест.

През юни 2018 г. Удря е осъдена от Върховния касационен съд за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положението по делото "Галавечер на Буте" и получава присъда 6 години затвор.

В началото на 2018 г. бившата министърка бяга в Коста Рика, където иска политическо убежище, а по-късно там се ражда и детето й. Румънските власти искат екстрадицията й, макар че централноамериканската държава няма договор с Румъния, регламентиращ процедурата по екстрадиция.

През октомври 2018 г. Елена Удря, която не получава убежище, е задържана от властите на Коста Рика на базата на международна заповед за арест, но през декември същата година е освободена, след като като присъдата й е анулирана на базата на решение на Конституционния съд.

През юли 2019 г. Елена Удря се връща в Румъния.

Личен живот и бизнес начинания

На 20 септември 2018 г. в Коста Рика се ражда дъщеричката на Елена Удря и Адриан Александров. Скоро след раждането младата майка прекарва два месеца в ареста на централноамериканската държава. След завръщането си в Румъния двойката остава встрани от прожекторите и медийното внимание за известно време.

Но в края на миналата седмица Елена Удря отново е в новинарските емисии, след като е задържана в България по международна заповед за арест. Скоро след това в страната пристига и нейният годеник, за да я подкрепи в трудния момент.

За Адриан Александров не се знае много, пише сайтът Вива.ро, като отбелязва, че любимият на Елена Удря е 13 години по-млад от нея, роден е в окръг Тулча и е работил като модел, а по-късно и като стюард на полети на авиокомпанията "Емирейтс". В момента работи като брокер на недвижими имоти, твърдят източници, цитирани от сайта.

В края на миналата година в. "Адевърул" съобщи, че Елена Удря е поставила началото на "най-големия проект за недвижими имоти в Източна Европа", предвиждащ строежа на модерен комплекс в град Клуж с 10 000 апартамента в 40 блока, мол, кабинков лифт и хеликоптерна площадка. Вестникът отбелязва, че проектът "Transilvania Smart City", който е най-скъпият подобен проект в Румъния и цяла Източна Европа, е получил строително разрешение за първия етап. Сред инвеститорите са Елена Удря и партньорът й Адриан Александров, отбелязва изданието. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.04.19 | 17:14

1
Сега вече ще яде... кочан с мамалига на топло:)))!

Добави коментар

Водещи новини