Папа Франциск осъди безумието на войната

  • 10 април 2022 15:49

  • 895
  • 3
Папа Франциск осъди безумието на войната
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Отслужвайки меса за Палмовата неделя пред тълпата на площад "Св.Петър" за първи път от началото на пандемията, Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март каза, че "безумието на войната" кара хората да извършват "безсмислено жестоки действия", предаде АП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13274

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март не спомена изрично руската инвазия в Украйна, но от думите му става ясно какво е имал предвид. Светият отец нееднократно е осъждал войната и страданията на невинни хора. По време на своята проповед за Палмовата неделя папата каза: "Когато прибягваме до насилие, губим съзнание за това защо сме на този свят и дори извършваме безсмислено жестоки действия. Виждаме това в безумието на войната, когато Христос бива разпънат повторно".

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март изрази съжаление за "несправедливата смърт" на съпрузи и синове, за бежанците бягащи от бомбите, за лишените от бъдеще млади хора, и за "войниците, изпратени да убиват техните братя и сестри". Светият отец използва първата си голяма меса от началото на пандемията от коронавируса, за да призове за примирие в Украйна по време на наближаващите Великденски празници, предаде БТА, цитирайки ДПА.

"Оставете оръжията, сключете Великденско примирие", каза папата пред 50-хилядното множество от вярващи, събрали се на площада "Св.Петър" на Палмовата неделя. Католическият Великден се пада на 17 април, но празникът ще бъде празнуван от православната църква на 24 април, включително в Русия и Украйна.

Папа Франциск също осъди случилото се в Буча

"Не презареждайте оръжията и не продължавайте да се биете, не! От примирие към истински мир, благодарение на честни преговори, бъдете също готови да правите жертви за доброто на хората", каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и добави: "Каква победа е това да издигнеш знаме над купчина руини".

Светият отец призовава за мир от началото на войната в Украйна. Тази седмица той ще изпрати своя кардинал, отговарящ за подаянията, Конрад Крайевски, за трети път в Украйна, за да предаде на Киев линейка с лекарства и медицинско оборудване.

Заради остри болки в коляното 85-годишният Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пропусна традиционната процесия от обелиска в центъра на площада към олтара на стълбите на базиликата "Св. Петър", отбелязва Ройтерс. Вместо това той наблюдаваше, седнал до олтара, до който бе откаран от малка кола. По-късно папата накуцваше, докато произнасяше месата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
895 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.04.10 | 18:30

3
А ватикана кой да осъди

2022.04.10 | 18:26

2
Анталия , а Варна

2022.04.10 | 18:18

1
Папа Пий XII (на италиански: Pio XII), роден Еухенио Мария Джузепе Джузепе Пачели = Папа Франциск (на латински: Franciscus) роден Хорхе Марио Берголио?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини