Молдова поиска подкрепа от международната общност

  • 05 април 2022 15:28

  • 1068
  • 4
Молдова поиска подкрепа от международната общност
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица заяви, че бедната източноевропейска държава се нуждае от силна международна подкрепа, за да се справи с притока на хора, бягащи от съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13932

Гаврилица днес каза на дарителска конференция в Берлин, че в Молдова сега се намират около 100 000 бежанци от Украйна, или около една четвърт от хората, влезли в страната от края на февруари. Тя добави, че нейната страна с население от 2,5 милиона души се е опитала да създаде прилични условия за бежанците благодарение на "безпрецедентната мобилизация" на публичния и частния сектор. Но добави, че "справянето с този поток е едно от най-големите предизвикателства, пред което се е изправяло което и да е молдовско правителство през последните три десетилетия". По думите й освен от финансова помощ, Молдова се нуждае и от помощ, за да свърже електрическата си мрежа с тази на Румъния. Гаврилица също така помоли ЕС да отвори пазара си за селскостопански внос от страната ѝ.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви на дарителската конференция, че федералната република ще предостави на Молдова заем от 50 милиона евро в допълнение към пакета от помощи за справяне с бежанския приток на стойност 40 милиона евро, предаде ДПА, позовавайки се на говорител на правителството. Целта на новата кредитна линия има е да се окаже по-широкообхватна финансова подкрепа за справяне например с високите цени на енергията.

Германският външен министър Аналена Бербок, която също взе участие в конференцията, заяви, че Германия и партньорите ѝ от ЕС, Франция и Румъния проучват начини да бъде намалена зависимостта на Молдова от Русия, предаде Ройтерс.

Германия работи за намаляване зависимостта на Молдова от Русия

Молдова е бивша съветска република, част от чиято територия е окупирана от подкрепяни от Москва сепаратисти и е силно зависима от руските доставки на енергия и руските пазари, въпреки че населението ѝ все повече подкрепя европейската интеграция, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1068 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.08 | 19:37

4
СЛАВА НА СВОБОДНА УКРАЙНА !!! СЛАВА НА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ БЕЗ ИДИОТИ КАТО ПУТЛЕР !!!

2022.04.08 | 19:37

3
СЛАВА НА СВОБОДНА УКРАЙНА !!! СЛАВА НА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ БЕЗ ИДИОТИ КАТО ПУТЛЕР !!!

2022.04.08 | 19:37

2
СЛАВА НА СВОБОДНА УКРАЙНА !!! СЛАВА НА ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ БЕЗ ИДИОТИ КАТО ПУТЛЕР !!!
2LOOP

2022.04.05 | 17:34

1
БЪЛГАРИЯ НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА И ЕДНА ОТ НАЙ БЕДНИТЕ В СВЕТА.ПОДКРЕПЯ ВСИЧКИ

Добави коментар

Водещи новини