Испанският премиер: Възможно е в Буча да е бил извършен геноцид

  • 04 април 2022 13:54

  • 1762
  • 2
Испанският премиер: Възможно е в Буча да е бил извършен геноцид
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че е възможно в Украйна да е бил извършен геноцид, във връзка с твърденията за масово убийство на цивилни от руските сили в Буча, близо до столицата Киев, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13602

"Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че извършителите на тези военни престъпления няма да останат ненаказани и ще бъдат изправени пред трибунали, в този конкретен случай пред Международния наказателен съд, за да отговарят за тези предполагаеми престъпления срещу човечеството, за военните престъпления и, защо да не кажем също, за геноцид", каза Санчес на икономически форум.

Испанският премиер осъди "неоправданата агресия" от страна на руския президент Владимир Путин, която "донесе отново войната пред портите на Европейския съюз".

Този уикенд, след изтеглянето на руските войски от района на Киев, се появиха снимки с десетки трупове в масови гробове или разпръснати по улиците в околностите на украинската столица. Това предизвика отвращение на Запад. 

Премиерката на Нова Зеландия: Съобщенията за убити украински цивилни от руски военни са повече от позорни

Вчера украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е извършила геноцид в Украйна - ден след като в Буча бяха открити много тела.

Испанският премиер е един от първите европейски лидери, използвали термина "геноцид", наред със своя полски колега Матеуш Моравецки, отбелязва АФП.

По-рано днес Моравецки призова за създаване на международна комисия за разследване на, според него, геноцида в Украйна.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1762 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.04 | 21:11

2
2 милиона българи избягаха от комунизма. Никой не избяга при Путин. При Путин останаха само крепостните му роби.
Майтапчи Йово

2022.04.04 | 16:57

1
Този тиквеник, дали ще обяви и избиването на стотици хиляди индианци в Южна Америка от испанските конкистадори за... геноцид:)))?!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини