Полицаи и агенти от САЩ претърсиха яхта на руски олигарх в Испания

  • 04 април 2022 12:50

  • 1772
  • 1
Полицаи и агенти от САЩ претърсиха яхта на руски олигарх в Испания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Федерални агенти от САЩ и испанската Гражданска гвардия претърсиха тази сутрин яхта, собственост на руския олигарх Виктор Векселберг, закотвена край средиземноморски остров, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10724

Служителите на реда се качиха на плавателния съд в пристанището на Палма де Майорка, столицата на испанската автономна област Балеарски острови.

Говорител на испанската Гражданска гвардия потвърди, че нейни служители и агенти на ФБР претърсват 78-метровата яхта „Танго“. Тя е под флага на островите Кук и стойността ѝ се оценява на 120 милиона долара.

Яхтата е сред придобивките, свързвани с Виктор Векселберг – милиардер и близък съюзник на руския президент Владимир Путин. Той е начело на базирания в Москва конгломерат „Ренова груп“.

Всички активи на Векселберг в САЩ са замразени, а на американските компании е забранено да правят бизнес с него.

Италия е наложила запор на яхта за 530 млн.€, принадлежаща на руски олигарх

Векселберг отдавна има връзки със САЩ, имал е „зелена карта“ в миналото и притежава имоти в Ню Йорк и Кънектикът. Роденият в Украйна руски бизнесмен натрупа състоянието си чрез инвестиции в алуминиевата и петролната индустрия в постсъветския период, отбелязва АП.

Векселберг беше разпитван и в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. 

Константин Тодоров
1772 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аа

2022.04.04 | 13:49

1
Роден в краина, значи :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини