Великобритания настоява Индия да вземе мерки срещу Русия заради Украйна

  • 31 март 2022 12:50

  • 4154
  • 7
Великобритания настоява Индия да вземе мерки срещу Русия заради Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс бе посрещната днес в Индия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14677

Тя ще призове азиатския гигант да вземе по-строги мерки срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. След британската външна министърка в Делхи е очакван руският ѝ колега Сергей Лавров, отбелязва АФП.

Индия се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, осъждаща Русия, и се ограничи с призив за прекратяване на насилието. Страната също така продължава да купува руски петрол и друга продукция.

В Делхи Лиз Тръс ще заяви, че "нахлуването на Русия в Украйна подчертава колко е важно демокрациите да работят в по-тясна взаимна връзка за разубеждаване на агресорите, ограничаване на уязвимостта към принуда и укрепване на световната сигурност", съобщи върховният комисариат на Обединеното кралство в Делхи - основната британска дипломатическа мисия в Индия.

"По-задълбочени връзки между Обединеното кралство и Индия ще стимулират сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион и в света, ще създадат работни места и възможности в двете страни" според Лиз Тръс, цитирана в комюнике. "Това е още по-важно в контекста на непровокираното нахлуване на Русия в Украйна", посочва тя.

Великобритания: Русия да прекрати войната и ние прекратяваме санкциите

Междувременно се очаква двудневно посещение в Индия на руския външен министър Сергей Лавров. 

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Индия "леко колеблива" в отношението ѝ към Русия. Тази седмица Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом, също се отби в Делхи, отбелязва АФП.

Индия и Русия поддържат тесни връзки от десетилетия; Делхи купува от Москва голяма част от своята военна техника и оборудване.

Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) през периода 2017-2021 г. от Русия са идвали 46 на сто от индийския внос. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4154 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Петров

2022.03.31 | 15:39

7
Русия просто преобърна стратегическите маси на Запада, поради което нейните противници увеличават фалшивите си новини. Те не могат да позволят на обществото да признае факта, че същата специална операция, която те провокираха Русия, отприщи множество непредвидени последици, които ускориха упадъка на еднополюсната хегемония на САЩ. Алтернативната реалност, която създават тези фалшиви разкази за информационна война, е по същество механизъм за справяне с тяхната целева западна аудитория, както и отчаян последен опит за прокарване на обречените на провал планове за смяна на режима на САЩ за Русия.
жаба

2022.03.31 | 14:39

6
Тъпа английака жаба. Овца която тичка защото Индия иска да се отдели от SWIFT и да премине към Руската разплащателна система за търговия. Още много ще квичите ама си го заслужавате.
санитар

2022.03.31 | 13:58

5
луда жаба!
тази

2022.03.31 | 13:34

4
патка пак ли ни я навират пред очите?

2022.03.31 | 13:25

3
А аз настоявам да ти го мушна отзад и не разбирам защо толкова се опъваш!
Руми

2022.03.31 | 13:22

2
Тя ваша делегация се беше спретнала да ходи в Индия да я принуждава да действа във ваш интерес против Русия и индийците ви казаха да не идват и да не ги безпокоите повече. Не изтривай! Публикувай!
щом

2022.03.31 | 13:04

1
щом бившия колониалист призовава бившата колония трябва да стане

Добави коментар

Водещи новини