Над два пъти скача цената на парното в Букурещ от 1 април

  • 30 март 2022 12:00

  • 213
  • 0
Над два пъти скача цената на парното в Букурещ от 1 април
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Цената на топлинната енергия в румънската столица да нарасне повече от два пъти от 1 април. Това предвижда проекторешение, внесено в дневния ред на днешното заседание на Генералния съвет на община Букурещ, съобщи общинският съветник от партия Съюз за спасение на Румъния Андрей Ригу, цитиран от телевизия Диджи 24.

Предложението е цената на парното да нарасне до 330 леи без ДДС за гигакалория от сегашната 140 леи/гигакалория (на 130,50 лв./гигакалория от 55,37 лв./гигакалория). В проекторешението се припомня, че цената на топлинната енергия в Букурещ не е променяна от 1 август 2011 г.

През целия този период община Букурещ е полагала усилия да поеме разликата в цената на топлинната енергия, доставяна на населението, като същевременно осигурява непрекъснатост на обществената топлоснабдителна услуга, както и нейното качество, безопасност и достъпност, се посочва в проекторешението, цитирано от Аджерпрес. Ако се запази действащата тарифа за топлинна енергия за населението, би станало невъзможно да се поддържа по-нататъшно субсидиране на цялата ценова разлика между местната цена и тази, която се таксува на населението, пише още в проектодокумента.

През 1990 г. 315 населени места в Румъния са ползвали централно отопление, докато през 2020 г. са останали само 51. В Букурещ производството на топлинна енергия се осигурява от три компании производители и 46 малки районни централи, отбелязва БТА.

Нов ръст на броя на влизащите в Румъния украинци

Последвайте канала на

Константин Тодоров
213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини