Мартин Димитров: Източните страни от ЕС да създадат съюз за купуване на газ

  • 22 март 2022 10:43

  • 995
  • 1
Мартин Димитров: Източните страни от ЕС да създадат съюз за купуване на газ
© Кадър Nova News
Слушай новината Слушай новината

"ЕК трябва да предложи да започне да купува газ. Когато се купуват големи количества, цените стават по-добри. Ние, купувайки по-малки количества, не можем да договаряме по-добри цени. Ако не всички искат, може да стане частично. Предлагам да стане като инициатива на iзточните страни. Да се сформира съюз и да купуват заедно газ. Има шанс лятото интерконекторът с Гърция да е готов". Това заяви за "Твоят ден" Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на, енергиен експерт и депутат от "Демократична България".

За него нахлуването в Украйна е налудничав сценарий. "Имаме няколко варианта при всяко едно развитие да имаме необходимите количества газ. България само загуби от зависимостта си от един източник на природен газ, свързан с Москва. Никой друг не е зависим на 80% от един доставчик", сподели Димитров. И уточни, че резервите на газ в Чирен са ниски.

Експерт: При намалени доставки на руски петрол бензинът ще поскъпне с 10-15 стотинки

"Това находище може да бъде с увеличен капацитет. Лятото трябва да си запълним на максимум резервите", счита експертът. По думите му ЕС трябва да махне всички тарифни бариери за внос на газ в ЕС - мита, квоти. "Това ще потисне инфлацията. Можем да го предложим на ЕК. Друг начин е КЕВР да предложи да бъдат увеличени дългосрочните договори в енергетиката", подчерта Димитров.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
995 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Алена

2022.03.22 | 16:08

1
Многознайковците от ДБ се изказвт просто да кажат нещо без мисъл и осъзнаване ...

Добави коментар

Водещи новини