Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде съден за измама с евросредства

  • 21 март 2022 19:21

  • 900
  • 0
Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде съден за измама с евросредства
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш ще бъде изправен пред съда, след като днес пражката прокуратура обяви, че му е предявила обвинения в измама със субсидии от Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

На 3 март чешкият парламент сне имунитета на депутата Бабиш, което позволи на прокуратурата да приключи разглеждането на доказателствата за участието му в измама с евросредства с еквивалент 2 млн. долара. Чешката полиция неколкократно е настоявала досега той да бъде привлечен като обвиняем.

Милиардерът Бабиш винаги е отхвърлял обвиненията срещу него като политически мотивирани. Днес той заяви, че никога не е правил нещо незаконно "в миналото и в политиката" и се зарече да докаже това в съда.

Според съобщение на прокуратурата делото ще бъде гледано от градския съд в Прага.

Обвиненията са свързани със селскостопанска ферма, получила евросубсидии, след като нейната собственост е била прехвърлена от притежавания от Бабиш конгломерат "Агроферт" на негови роднини.

Чешки депутати препоръчаха бившия премиер Бабиш да бъде лишен от депутатски имунитет

Впоследствие "Агроферт" отново става собственик на въпросната ферма. Субсидиите обаче са били предназначени за малки и средни предприятия - условия, на които "Агрофест" със своите 250 фирми в състава си, не отговаря.

Досега чешкият парламент на два пъти е свалял имунитета на Бабиш по казуса, датиращ от 2007 г.

Прокуратурата трябваше да поиска сваляне на имунитета му втори път, тъй като след изборите през октомври 2021 г. парламентът е в нов състав, отбеляза АП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини