Ковид инфекциите във Франция се увеличават на седмична база след облекчаването на здравните мерки

  • 21 март 2022 13:35

  • 405
  • 2
Ковид инфекциите във Франция се увеличават на седмична база след облекчаването на здравните мерки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Франция е отчела средно по близо 90 000 нови случая на коронавирус през последните седем дни. Това е с 36 процента повече в сравнение с предходната седмица, когато правителството в навечерието на президентските избори през април отмени по-голямата част от противоепидемичните мерки, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

Вчера бяха отчетени 81 283 новозаразени, с което среднодневният брой на новите инфекции на седмична база стана 89 002 на ден, при положение че само седмица по-рано беше малко над 60 000. Показателят заболеваемост на 100 000 души население също се покачи и достигна най-високите си стойности от 18 февруари.

Франция отменя ограниченията за неваксинирани

Правителството на френския президент Еманюел Макрон, който след по-малко от три седмици ще се бори за преизбиране на президентски избори, които ще бъдат последвани и от парламентарни по-късно тази година, реши на 14 март да отмени повечето ковид рестрикции с аргумента, че се наблюдават положителни тенденции в епидемичната обстановка. Вече не е нужно да се носи маска на закрито с изключение на обществения транспорт, болниците и другите здравни заведения. Отменено е и изискването да се показва удостоверение за ваксинация при посещение на обекти като барове и кина.

Броят на новите хоспитализации, които са ключов показател, намалява с едва 1,7 процента на седмична база, което е най-бавният темп от началото на февруари. Това говори за възможен обрат в предишните тенденции, отбелязва Ройтерс.

Новото увеличение на инфекциите е особено осезаемо във френския източен регион Елзас, една от зоните, които бяха най-тежко засегнати в началото на пандемията. Там властите отчитат заболеваемост от над 1000 новозаразени на 100 000 души, допълва БТА.

Специалисти идентифицираха вариант, който комбинира Делта и Омикрон

В Германия новите случаи също се увеличават през последните дни и достигнаха нови рекордни равнища - за последните седем дни са отчитани средно по около 220 000 нови случая, показват данните на Института "Роберт Кох".  

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.21 | 21:48

2
Трябва да бъде съден за държавна измяна

2022.03.21 | 13:45

1
И защо се увеличава като са 80% ваксани,нали иж ваксата ще ни спаси,па то кво стана,само производителите спаси от фалити.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини