Лаура Кьовеши: Получихме много жалби от България, свързани с корупция

  • 20 март 2022 18:25

  • 4987
  • 10
Лаура Кьовеши: Получихме много жалби от България, свързани с корупция
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Европейският главен прокурор Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е гостува в предаването „120 митути“ по БТВ в рамките на посещението си у нас и малко повече от 24 часа преди арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившият министър Горанов и медийната съветничка Арнаудова.

Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е е родена в град Сфънто Георге, Румъния. Израства в семейство на прокурор. Кариерата и започва по начин, който няма нищо общо с правосъдието. Като млада играе професионално баскетбол в младежкия национален отбор на Румъния.  

По-късно, в периода 1991 г.-1995 г., започва да следва право в град Клуж-Напока. Близо 4 години работи като прокурор в Сибиу, а от 2006 г. е назначена в Националната дирекция в борба с корупция в Румъния.

Тя е първата жена главен прокурор в Румъния, както и най-младият такъв. Благодарение на Кьовеши, Дирекцията за борба с корупцията достига своя връх през 2014 г. Резултатите  от работата и предизвикват широк международен отзвук и подкрепа от страни като Франция, САЩ и Швеция. Тя става един от кандидатите за главен прокурор на Европейския съюз. Кандидатурата и печели най-много гласове в двете ресорни комисии на парламента – по граждански права и по вътрешни работи и бюджет. През септември 2019 г. тя окончателно оглавява новосформираната Служба на европейския главен прокурор.

До 20 ч. в петък МВР трябва да информира прокурор за Бойко Борисов. Кьовеши била уведомена?

Носите огромна отговорност, не само сега, но и в миналото е било така. Колко приятели имате? Човек на Вашата длъжност има ли много приятели? 

- Имам няколко... Дори ние прокурорите сме хора и трябва да имаме приятели.

Може би от детствотo…?

- Ами да, колеги от университета, от кариерата. Да, имам приятели. Имам личен живот.

Много е важно.

- Не е особено богат, но го има. Важен е. Семейството е много важна част от живота ми и е изключително важно, ако искаш да имаш кариерa.

Питам Ви, защото преди няколко години ми беше на гости главния прокурор на Калабрия, Никола Гратери, който през последните 20 години живее под полицейска защита. Той ми каза, че с такава работа е почти невъзможно да живееш като нормален човек.

- Почти съм го стигнала, имам защита от 2006 година! Все още водя личен живот, имам приятели. Когато имам свободно време, предпочитам да го прекарвам с приятелите и семейството ми.

Как бихте описали своите задължения? Бдите за спазването на закона при всички дейности, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз. Какво включва това?

- Европейската прокуратура е създадена с цел да подобри нивото на защита на хората. В общи линии, нашата работа е да разследваме и подвеждаме под отговорност при престъпления, засягащи бюджета на ЕС – финансови злоупотреби, корупция, пране на пари, организирана престъпност. Добавената стойност е, че можем да видим разликата преди и сега, при наличието на Европейската прокуратура. Можем по-добре да разследваме организираните престъпни групи, както и трансграничната престъпност.

Например имаме електронна система, където архивираме всички дела. Имаме цялата информация достъпна едновременно в 22 държави членки. С екипа ни от анализатори и финансови следователи в Люксембург можем да свържем точките, да идентифицираме връзките между различни престъпни групи, между различни дружества и физически лица, което ни помагаме да сме по-ефективни в разследванията си.

Гешев на среща с Кьовеши: "Общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото"

Европейската прокуратура има и служители на място, във всяка държава-членка. Има и българи, Ваши колеги, които работят за Вас. Как Ви помагат да постигате целите Ви?

- Имаме прокуратури в 22 държави членки. 5 държави членки не участват. Те са Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. В останалите 22 държави членки на ЕС имаме офиси. Имаме и в България, разбира се. Имаме само 9 делегирани европейски прокурори. Трябва да имаме 10. А как допринасят делегираните европейски прокурори. Те имат различна власт от националните прокурори. Те не разследват само финансови злоупотреби, извършени в България, а помагат на колегите си от чужбина в техните разследвания. Например ако колега в Германия има разследване, което има връзка с България, този европейски делегиран прокурор от Германия ще се обади на българския си колега, ще поиска неговата помощ и с натискането на бутон в електронната ни система ще изпрати молба за доказателства, на която ще отговорят нашите колеги.

Те имат различни правомощия от националните прокурори. Съвсем различно е. Така допринасят не само с техните разследвания тук, в България, но и като помагат на другите делегирани европейски прокурори в 22 държави-членки.

Важно е да се отбележи това, защото следващият ми въпрос е именно как събирате информация за разследванията си и дали разчитате предимно на национални институции или можете да разследвате и действате независимо от тях?

- Има два начина: Можем да седим в кабинетите си и да чакаме информация – в общи линии можем да получим информация и от граждани. Тук искам да поздравя българските граждани, защото най-висок брой жалби сме получили от България – това показва определено ниво на доверие в Европейската прокуратура, което е важно. Показва добра воля в забелязването и проучването на подобен вид престъпления.

Можем да получим информация от другите европейски институции, агенции и органи. Можем да получим информация от държавните власти, по-конкретно от прокуратурите, но и от други агенции и правораздавателни органи. Можем и да получаваме от журналисти, неправителствени организации и други страни. Другата страна на работата ни е, че можем да бъдем проактивни. Да откриваме служебно разследвания, което сме правили в България.

Говорейки за България. Споменахте много сигнали, получени от България. Колко и какви?

- Има много жалби, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата. Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето – подават тук, в България.

Тези дела ли са причината да сте тук?

- Не. Дойдох тук, защото искам да посетя представителството си. Знаете, имаме офис тук, в София. Имаме 9 делегирани прокурори. Последното ми посещение беше миналата година. Сега има ново правителство, бях поканена да проведа разговор с министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи и с главния прокурор. Част от дейността ми е да присъствам постоянно във всички държави членки, в които имаме офиси.

Направо може да се каже, че вашият дом е и тук - имате си представителство…

- Теоретично не ми трябва и покана, да. Мога да идвам когато поискам, защото имаме офис тук.

И София е ваше работно място, разбрах. Ако български гражданин разполага с информация за незаконна употреба на евросредства, може ли да се свърже директно с Вашия офис, без да сигнализира българските институции? 

- Разбира се. Има различни възможности. Могат да изпратят имейл – на сайта ни има цялата информация къде могат да пращат всякакви сигнали – по мейл, по пощата, директно в Люксембург или тук в София, до нашия офис.

А получавали ли сте официална информация не от български граждани, а от правителството относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, членове на правителството, министри и други?

- Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства.

Разбирам, че не можете да навлизате в подробности, но има ли случай, който да Ви се струва почти невъзможно да се случи в държава членка на ЕС?

- Не мога да коментирам за конкретни дела, както казах. Но ако говорим за финансови, ДДС измами, видях, че имаме почти еднаква типология в държавите членки. Добавената стойност на Европейската прокуратура, е, че вече можем по-добре да идентифицираме връзките между делата, което не можехме да правим преди.

Ще ви дам друг пример, защото вярвам е по-лесно за обяснение. В една държава членка сме започнали разследване на ДДС измама. Нашата система автоматично проверява връзките с останалите държави членки, европейските прокурори говориха помежду си и така установихме връзки с други държави членки. Накрая стигнахме до свързаност в 7 държави-членки, с щети, изчислени на над половин милиард евро!

Такъв вид дело беше почти невъзможно да бъде започнато преди Европейската прокуратура, защото ако всеки прокурор беше съсредоточен върху престъпността в своята страна, нямаше да има лесен достъп до цялата информация в чужбина. Беше много трудно и изискваше тежки формалности да се получи информация от чужбина.

Но сега сме едно звено, което работи в 22 държави членки. Важно е Европейската прокуратура да разследва организирана престъпност, мафиотски групи, трансгранични разследвания, сложни случаи – затова е създадена Европейската прокуратура.

Министър Йорданова също разговаря с Лаура Кьовеши

Правителството планира реформа, която да закрие специализираните съд и прокуратура. Какво е вашето мнение, като прокурор с огромен опит?

- Отново казвам, не коментирам конкретни реформи в никоя държава членка, това не ми е работа. Но мога да коментирам всичко, което би могло да засегне Европейската прокуратура. За нас е важно производствата, които разследваме и завеждаме пред съда да бъдат разглеждани от съдии с опит и обучение по сложни финансови измами.

Ако заставим съдия от Административния съд да работи по дело от Европейската прокуратура… Не мисля, че е добра идея. В крайна сметка е изключително важно тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да бъдат специализирани в сферата.

Имате ли доверие на българския главен прокурор?

- Без коментар.

Нека ви попитам така. Говорейки за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор на България, както и да е името му, кой е най-добрият начин прокуратурата да бъде контролирана? Питам по принцип.

- Според мен не трябва да коментираме конкретен човек, а да има механизъм, който да работи, независимо дали утре аз или Вие бъдете главен прокурор. Няма значение.

Системата и механизмът трябва да работят. Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички.

Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна.

Слушам ви много внимателно. И си мисля, че, в България свикнахме с думата корупция – толкова пъти се повтаря от европейски институции, власти, чуждестранни инвестиционни доклади. Как да променим навика в борба срещу него? Въпрос на законодателство ли е или въпрос на манталитет?

- Ами, България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. Но като говорим за борбата срещу корупцията не мисля, че трябва да се съсредоточаваме само върху разследването. Имах този опит в Румъния. Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвиняеми и над 900 осъдени души, пак следващите години имаше дела за корупция. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани – всеки ден. И никога не бива да се отказваш.

Тоест няма как някой ден да кажем "Успяхме да победим корупцията"?

- Не, не. Корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка. Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин – на високи нива или на по-ниски – но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш.

Следващия път, като дойдете в офиса Ви в България, за да видите какво се случва в прекрасния град София, какво бихте искали да видите? За да си кажете "Да, справяме се страхотно, правителството, българите се справят страхотно?"

- В лично отношение има да се видят много прекрасни неща в София. Като европейски главен прокурор първото нещо, което искам да видя, е сграда на Европейската прокуратура – само за нея. Защото сега имаме кабинет в сграда с други прокурори от националната прокуратура. Не е проблем да споделяме помещенията, но бих искала самостоятелна сграда, самостоятелен бюджет и да мога да посетя тази сграда.

Получихте ли такова обещание от страна на правителството?

- Да. И съм сигурна, че ще разрешат този проблем. Защото е засегната независимостта на Европейската прокуратура и тя не е само на думи в законодателството, а и функционална, с независими бюджет, сграда и процедури.

В края да завършим с украинското знаме, което е на ревера ви. Вашата гледна точка за войната, която Русия започна?

- Ами това е просто в знак на солидарност с всички украинци, които са изпаднали в трудна, трагична ситуация, и особено за моите колеги, прокурори, съдии и представители на правораздавателните органи в Украйна. Солидарна съм с тях.

За мен беше удоволствие. И последно, бих искал да Ви попитам какви са впечатленията Ви за социалната и политическа атмосфера в България? Има борба между различни партии, както виждате, имаме ново правителство, желаещо реформи. Какво мислите за тази атмосфера, ще доведе ли тя до нещо полезно за всички ни?

- Не следя особено политическите схватки. За мен беше важно да видя, че министър-председателят подкрепя Европейската прокуратура и битката с финансовите измами. За мен е важно само това – да разполагаме с всички средства Европейската прокуратура да изпълнява функциите си и да подобрява защитата на евросредствата, да защитава върховенството на закона, Европа и европейските граждани.

Коя е любимата Ви дума?

- В работата ми?

Изобщо, в живота Ви?

- Независимост. Това е любимата ми дума. И в лично, и в професионално отношение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4987 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Цв

2022.03.20 | 21:31

10
Ами то и аз ще ти пратя! Тук куцо, сляпо и сакато праща сигнали!
това правителство е ЗЛОКОБНО,

2022.03.20 | 21:08

9
някой от политическите им партньори знае ли изобщо какво точно се случва, подписва и планира? ако не, това правителство трябва да бъде свалено незабавно и каквото е сътворило ревокнато! това правителство е чуждо, управлява непрозрачно, диверсионно и тихомълком прокарва интересите на фащ и нато с мълчаливото любезно съдействие на ЕК и ЕП... Сами сме, други няма...

2022.03.20 | 19:58

8
А след твоето посещениие в България, получихме беззаконие!!!
ВСИЧКО Е УМИШЛЕНО

2022.03.20 | 19:46

7
РАШКОВ ПРАВИ ГРЕШНИ АРЕСТИ, ЗА ДА ПАДНЕТЕ ОТ ВЛАСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ЩЯЛ ДА СТАВА МИНИСТЪР НА ЯНЕВ.

2022.03.20 | 19:45

6
КЬОРАВЕШИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАЧАВРА

2022.03.20 | 19:25

2
КЬОВЕШИ ЩЕ БЪДЕ РАЗСЛЕДВАНА И СЪДЕНА

2022.03.20 | 19:45

5
ТИХО ШЕ ВИКАШ НА ТЪПКАЧА СИ ГОВНЬО ЧЕРВЕН
Антитрол

2022.03.20 | 19:42

4
tiho lai nar
Гост

2022.03.20 | 19:36

3
Мамалига
ПРОСТОТО

2022.03.20 | 18:42

1
СЕ ОПИТА ДА ЗАМЕСИ В ПРОСТОТИЯТА СИ КЬОШЕВИ

Добави коментар

Водещи новини