Борел: Сигурността в Босна и Херцеговина стана още по-важна след руската агресия в Украйна

  • 16 март 2022 15:23

  • 435
  • 0
Борел: Сигурността в Босна и Херцеговина стана още по-важна след руската агресия в Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа заяви днес, че ЕС ще продължи да подкрепя поддържането на мира и стабилността в Босна и Херцеговина, подчертавайки, че това е особено важно след руската агресия в Украйна, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13554

Борел пристигна в Сараево в края на обиколката си в региона. Той участва в церемония във военната база Бутмир, близо до Сараево, по повод приключването на процеса  на укрепване на военния контингент на мироподдържащите сили ЮФОР.

Понякога е необходимо да се покаже сила, за да се осигури мир, изтъкна Борел в речта си по този повод. Силите ЮФОР в Босна и Херцеговина бяха подсилени с допълнителни 500 войници, така че сега те са общо 1100 със задача  внимателно да следят ситуацията на терена и веднага да реагират в случай на  заплаха за сигурността. В изявление за журналисти  Борел изтъкна, че  подсилването на ЮФОР е предпазна мярка, макар в момента да няма директна заплаха за сигурността и мира в Босна и Херцеговина. Той обясни, че ЕС иска да бъде сигурен, че може да се реагира  в случай на каквато и да било кризисна ситуация. 

Искам да изпратя  ясно послание към онези, които мислят да се опитат да дестабилизират Европа и Западните Балкани - операция "Алтеа" е тук, за да предотврати това, каза Борел.  Той добави, че ЕС сигурно ще задържи тази мисия толкова дълго, колкото е необходимо, с ясен изпълнителен мандат за запазване на мира.

Ръководителят на европейската дипломация призова всички  в Босна и Херцеговина да работят заедно вместо да създават нови конфликти и да блокират работата на властите, тъй като това е  предпоставка  за осъществяване на реформите, включително за промените в изборния закон. 

Босна и Херцеговина се присъедини към позицията на страните членки на ЕС за ситуацията в Украйна

Последвайте канала на

Константин Тодоров
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини