Норвегия увеличава добива на газ, за да помогне на Европа

  • 16 март 2022 14:47

  • 546
  • 0
Норвегия увеличава добива на газ, за да помогне на Европа
© Getty (архив)

Норвежката държавна компания за добив на течни горива Equinor и правителството в Осло сключиха споразумение за увеличаване на добива на газ през тази година, за да се удовлетвори търсенето на синьо гориво в Европейския съюз, заявиха от фирмата.

Споразумението предвижда увеличаване на добива на газ в находищата "Трол", "Осеберг" и "Хайдрун" (в Северно море). Договореността ще позволи на компанията да добие допълнително 1 милиарда кубични метра газ до 30 септември в "Трол" и "Осеберг", а в "Хайдрун" с 44 милиона кубични метра до края на тази година.

За да не се намалява добивът, фирмата реши да не провежда планирания за това лято основен ремонт на съоръжението "Осеберг".

Очаква се допълнителните количества синьо гориво да покрият годишните нужди от газ на 1,4 милиона домакинства.

"От няколко месеца европейските пазари отбелязват ръст и нестабилност на цената на газа. Много политици от Европа заявиха, че ред страни от ЕС са зависими от руските доставки на синьо гориво и че тази държава го използва като средство за натиск", припомни Би Би Си.

Природният газ в Европа поскъпна с 2 процента тази сутрин

"От Москва отговарят, че изпълняват своите задължения и дори доставят газ при получени заявки допълнителни количества", посочи още британската медия. 

"Опасения за нова криза с газа породи и руската инвазия в Украйна", допълни Би Би Си.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини