Португалия иска, но не може да забрани на Роман Абрамович да влиза в страната

  • 16 март 2022 14:36

  • 875
  • 1
Португалия иска, но не може да забрани на Роман Абрамович да влиза в страната
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Португалия ще приложи всички санкции, взети на ниво ЕС срещу руския олигарх Роман Абрамович, но не може да му забрани влизането в страната, защото той е португалски гражданин. Това заяви външният министър Аугусто Сантуш Силва, цитиран от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Той обясни, че законът, който позволи на Абрамович да получи португалско гражданство поради предполагаемия му произход от сефарадските евреи, е променен, но промените няма да имат обратна сила.

Указът въвежда изискване кандидатите да имат ефективна връзка с Португалия, посочи министърът и допълни, че това е механизъм за предотвратяване на "манипулиране" на закона.

Роман Абрамович не може да си плати наема на Елизабет II?

По-рано днес стана ясно, че в Португалия наказват държавни служители заради Роман Абрамович. В момента не е известно на колко служители е била наложена мярка.

Съобщава се и че миналата седмица е бил арестуван равин, отговарящ за издаването на документа, необходим за получаване на гражданство.

През януари португалската прокуратура започна разследване за предоставянето на гражданство на руския олигарх.

Абрамович пребиваваше във Великобритания, но на фона на рязкото охлаждане на отношенията между Лондон и Кремъл покрай отровната афера Скрипал и анексирането на Крим, той не поднови разрешителното си за пребиваване. Първоначално Абрамович получава израелски паспорт и безвизов достъп до Великобритания и ЕС. През 2021 г. придобива португалско гражданство въз основа на удостоверение от равин, че е потомък на сефарадски евреи, прогонени от Испания и Португалия от инквизицията.

С португалското гражданство Роман Абрамович получава и правото да живее във всяка от 27-те държави от ЕС.

Преди дни заради руската инвазия в Украйна той попадна под европейски и американски санкции и дори обяви за продажба британския футболен отбор "Челси", който притежаваше.

Последвайте канала на

Калина Христова
875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.16 | 15:28

1
Да го привлекат в дело за военни престъпления и щом се появи в ЕС ще го приберат. Така той сам няма да иска да идва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини