Гърция разработва свой дрон

  • 16 март 2022 13:24

  • 339
  • 1
Гърция разработва свой дрон
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Проектът за конструиране и производство на първия гръцки дрон напредва, съобщава гръцката телевизия ЕРТ, цитирайки министъра на финансите Христос Стайкурас.

По думите на Стайкурас проектът за разработката и производството на автономния летателен апарат става в рамките на програмата „Архит“, по която се работи вече шест месеца. Програмата има за цел разработване и промишлено производство на дрон за многофунционална употреба.

„Архит“ се осъществява в сътрудничество с компанията  „Хеленик еърспейс индъстри“ (Hellenic Aerospace Industry) и три гръцки университета.

Първоначалната разработка се очаква да бъде готова в края на април, когато ще бъде представен модел на дрона.

Проектът е финансиран от министерството на финансите.

Плановете предвиждат дронът, който се разработва на базата на технологията на американския изтребител пето поколение Ф-35В,  да бъде готов след около две години. Той ще може да излита и каца вертикално с помощта на иновативни системи. Летателният апарат ще бъде произвеждан от „Хеленик еърспейс индъстри“ и цената му ще бъде бюджетна, отбелязва БТА.

Руски дрон е паднал в Румъния?

Последвайте канала на

Константин Тодоров
339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.16 | 14:32

1
Открийте приликите и разликите между дрончето на снимката, което редовно слагате за илюстрация и написаното в текста "дронът, който се разработва на базата на технологията на американския изтребител пето поколение Ф-35В". Слагам едно хвърчило и пиша, че това е летяща чиния.

Добави коментар

Водещи новини