Нови нарушения на въздушния трафик в Германия заради стачки

  • 15 март 2022 13:03

  • 1041
  • 0
Нови нарушения на въздушния трафик в Германия заради стачки
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Авиотрафикът в Германия е нарушен днес, тъй като служителите по сигурността на няколко летища в страната стачкуват с искания за по-високо заплащане, предаде Асошиейтед прес. 

Много полети бяха отменени на летище Франкфурт заради стачката, организирана от профсъюза "Ферди" (Verdi). От 02:00 часа сутринта служителите, отговарящи за контрола на  товарите и пътниците на най-голямото летище в Германия, спряха работа, съобщи говорител на профсъюза. 

Само пътниците, пътуващи транзитно през Франкфурт, можеха да преминат през проверките за сигурност. Летищният оператор "Фрапорт" (Fraport) призова всички пътници, които се надяват да се качат на полет, да не пътуват до авиовъзела.

Служители на летищата Хамбург, Щутгарт и Карлсруе/Баден-Баден също напуснаха работните си места. Стачка има и в Мюнхен, второто по големина летище в Германия. Други летища, включително Берлин, Дюселдорф и Хановер, вчера отмениха десетки полети заради еднодневни стачки.

Стачка на служители на летища отмени стотици полети от и до Германия

Протестите са част от спор за възнагражденията между "Ферди" и Асоциацията на компаниите за сигурност в авиацията Бе Де Ел Ес (BDLS). Синдикатът преговаря с асоциацията на работодателите за ново споразумение за около 25 000 служители по сигурността в цялата страна.

Профсъюзът настоява за увеличение на почасовото възнаграждение с поне едно евро за следващите 12 месеца, както и екипите в различни райони на Германия да получават равни възнаграждения, съобщи Ройтерс. 

Исканията на "Ферди" означават общо увеличение до 40 процента, което е "утопично", заяви Бе Де Ел Ес.

Досега три преговорни кръга приключиха безрезултатно. 

Следващият кръг преговори е насрочен за сряда и четвъртък в Берлин, съобщиха двете страни.  

Последвайте канала на

Калина Христова
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини