Годишната инфлация в Испания е 7,6% - най-висока за последните 35 години

  • 11 март 2022 12:12

  • 297
  • 0
Годишната инфлация в Испания е 7,6% - най-висока за последните 35 години
© Novini.bg

Годишната инфлация в Испания е достигнала 35-годишен рекорд от 7,6 процента през февруари в резултат на скока на цените на енергията, според окончателна оценка на Националния статистически институт (INE), цитирана от Франс прес.

Показателят е по-висок от обявените първоначално 7,4 процента и бележи значително по-бърз темп от януари (6,2 на сто). Такова равнище не е достигано от декември 1986 година, посочва институтът.

Рекордна инфлация в Испания заради скъпия ток

Тази динамика се обяснява с рязкото поскъпване на енергийните продукти (+44,3 на сто за една година) и на горивата (+26,9 на сто за една година), което се е отразило на цялата испанска икономика, предаде БТА.

Страните от ЕС, както и много други по света, от месеци са изправени пред силно ускоряване на инфлацията в резултат на напрежението на пазарите от възстановяването на икономиката след КОВИД-19. Инфлацията засяга най-вече цените на енергията.

Сега това положение се утежнява от войната в Украйна и санкциите срещу Русия, довели до скок на цените на газа, петрола, някои суровини и хранителни продукти.

По данни на испанската статистика разходите, свързани с жилищата, са нараснали с 25,4 на сто за последните 12 месеца заради поскъпването на отоплението. Цената на транспорта се е покачила с 12,8 на сто, а на храните и напитките - с 5,6 процента.

Основната инфлация, която изключва някои нестабилни категории като енергията, се е ускорила до 3 на сто за една година. Хармонизираният индекс на потребителските цени, позволяващ сравнение с другите страни от еврозоната, достига 7,6 на сто.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера преразгледа към силно повишение прогнозата си за инфлацията в еврозоната през 2022 година до 5,1 на сто вместо очакваните досега 3,2 процента.

Войната в Украйна и санкциите срещу Москва ще имат голямо отражение върху икономическата активност и инфлацията поради покачването на цените на енергията и суровините, нарушаването на международната търговия и спада на доверието, предупреди президентката на ЕЦБ Кристин Лагард.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини