Борис Джонсън изнасял подвеждащи данни за заетостта на Острова

  • 06 март 2022 11:52

  • 1375
  • 1
Борис Джонсън изнасял подвеждащи данни за заетостта на Острова
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Във Великобритания контролният орган за изнасяне на статистически данни съобщи, че на няколко пъти е предупредил премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, че изнася неверни сведения за трудовата заетост в страната.

Правителствени служители са били предупредени многократно за представяне на подвеждащи данни за работните места преди контролният орган за статистиката официално да порицае лично премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, съобщава вестник „Обзървър“, цитиран от БНР.

Генералният директор на контролния орган Ед Хъмфърсън заяви, че е имало поредица от неформални дискусии преди регулаторът да предприеме необичайната стъпка публично да порицае „Даунинг стрийт“ 10 на два пъти миналия месец.

По време на близо 10 изяви на Джонсън от ноември насам в Камарата на общините по време на редовните „Въпроси към премиера“, той е правил подвеждащи изказвания, че повече хора са на работа във Великобритания, отколкото преди да започне пандемията.

От статистиката уточняват, че макар и броят на работниците, които се водят на заплата, да се е увеличил, този на самонаетите е паднал значително, така че общият брой на трудово заетите е намалял със 600 000. Председателят на регулатора сър Дейвид Ногроув е написал лично на Джонсън, че „използва селективно данни“ и че „обществеността заслужава да знае истината“.

Ед Хъмфърсън допълни, че обикновено политиците реагират незабавно и положително на такива забележки, но е необичайно, че на премиера му пишат вече няколко пъти по такъв повод. Споменава се, че и на бившия здравен министър Мат Ханкок е правена забележка на два пъти за неверни данни за тестването през май и юни 2020 година.

Джонсън иска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради руската атака срещу украинскa АЕЦ

Константин Тодоров
1375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.06 | 14:00

1
А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НАШИТЕ МЕДИЙ В БЪЛГАРИЯ КОЙТО ПОСТОЯННО БЪЛВАТ ПАДВЕЖДАЩИ НОВИНИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ФЕИК НОВИНИ

Добави коментар

Водещи новини