Виктор Орбан: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета

  • 04 март 2022 11:54

  • 3894
  • 1
Виктор Орбан: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета
© Getty Images/Guliver

Унгария подкрепи Европейския съюз за налагането на санкции срещу Русия, въпреки че те неизбежно ще повлияят и върху неговата икономика, заяви днес премиерът Виктор Орбан по държавното радио, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11799

Орбан каза, че първият удар върху унгарската икономика е бил изтеглянето по-рано тази седмица на „Сбербанк“ от европейския пазар, при което много нейни клиенти, включително и компании, са загубили парите си. 

„Санкциите имат цена и те са нож с две остриета. Много скоро ние ще платим тази цена“, заяви Орбан и допълни, че правителството работи, за да намали преките щети от мерките срещу Русия.

„Това е само началото на кризата“, каза унгарският премиер. 

На 3 април в страна ще се проведат парламентарни избори и Орбан ще се опита да оглави правителството за четвърти пореден мандат.

След като тази седмица Централната европейска банка разпореди затварянето на европейския клон на „Сбербанк“, унгарската централна банка отне лиценза на нейното дъщерно дружество в страната. 

Клиентите, които имат депозити до 100 000 евро, ще бъдат обезщетени от националния фонд за застраховане на депозитите. 

Орбан посочи, че повишаването на енергийните цени в Европа допълнително ще увеличи инфлацията.

Орбан: Унгария няма да наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия

Унгарският премиер съобщи, че между 70 и 80 процента от бежанците от Украйна,  които са влезли в Унгария, вече са преминали в други държави. Това се равнява на около 140 000 души, но все още има много хора, на които Унгария иска да предложи работа, каза той. 

Орбан допълни, че държавата може да поеме разходите за настаняване за три месеца - предимство, от което могат да се възползват трудовите мигранти в Унгария, но след това те ще трябва да започнат работа и някак да се адаптират към живота на унгарците. 

Както в останалите страни от Централна Европа, унгарската икономика също страда от недостиг на работна ръка. Още преди началото на руската инвазия в страната работеха десетки хиляди украинци, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
3894 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ОЦЪКЛЕНИ УМЪРТФЕННИ БАНКЯНСКИ ВНУЦи копанари

2022.03.04 | 12:19

1
тояя гнусмярр е пътникк.. ЗИГг ХАИЛЛЛ. д амрее у ЛАИМНАТА ИСУХНАЛИ НА ПуТКИН

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини