Европарламентът с извънредна пленарна сесия заради нахлуването на Русия в Украйна

  • 01 март 2022 06:41

  • 1738
  • 3
Европарламентът с извънредна пленарна сесия заради нахлуването на Русия в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент свиква извънредна пленарна сесия в Брюксел, посветена на агресията на Русия в Украйна. Очаква се евродепутатите обсъдят и да гласуват проекторезолюция.

Страните-членки на ЕС и партньорите, в които съществуват схеми за „златни визи", да направят преглед на всички, получили право на пребиваване срещу инвестиции и да лишат от него всички облагодетелствали се руски милионери и техните семейства.

Това е един от призивите в проекторезолюцията. Сред авторите на документа са трима български евродепутати – Андрей Ковачев и Александър Йорданов от Европейската народна партия и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Резолюцията апелира също да се отнеме правото на пребиваване на руснаци, които притежават ликвидни финансови активи за най-малко 1 милион долара.

Става дума най-вече за хора, свързани със санкционираните през последната седмица заради агресията. Резолюцията призовава също за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия, за забрана на руски инвестиции в ЕС и европейски в Русия.

Извънредното Общо събрание на ООН призова за спиране на военните действия в Украйна

Всички руски и беларуски банки трябва да бъдат изключени от системата SWIFT.

Всички пристанища в ЕС трябва да бъдат затворени за руски кораби, се казва в проекторезолюцията. Там не трябва да бъдат допускани и съдове, чиято следваща или последна дестинация е в Русия. Изключения ще се допускат само по хуманитарни причини.

"Страните членки трябва да признаят, че тежките санкции срещу Русия неизбежно ще имат отрицателен ефект върху тяхната икономическата ситуация", се казва в документа и се отправя призив към Европейската комисия да осигури средства и начини за справяне с икономическите и социалните последици от мерките.

Теодора Александрова
1738 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.01 | 07:40

3
Еврогейския се командва от Америка!
Петя

2022.03.01 | 07:26

1
Когато НАТО нападна суверена Сърбия всички те Зи депутати Имаха Семки в устата.Там колко жени и ДЕЦА Загинаха,За Тях е ВСИЧКО Позволено.Господ Гледа Амин.

2022.03.01 | 07:40

2
И всичко е в полза на хамериканците

Добави коментар

Водещи новини