ЕС: Наблюдаваме пълномащабна война пред нашите граници

  • 27 февруари 2022 20:06

  • 1608
  • 0
ЕС: Наблюдаваме пълномащабна война пред нашите граници
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Наблюдаваме пълномащабна война пред нашите граници. Войната отново е на прага на Европа, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13979

Той определи руските действия срещу Украйна като грубо погазване на международното право. Все по-често се нанасят удари по украински граждански обекти, отбеляза Борел. По неговите думи руският президент Владимир Путин е посегнал на държавността и самоопределението на суверенна Украйна и на нейните граждани.

Върховният представител поздрави "героичната съпротива" срещу това нашествие. Нашественикът - Путин, не е само срещу Украйна, добави той. Трябва да разберем заплахата за нас, европейците, за световната сигурност, призова Борел и посочи, че по-рано днес Москва приведе в повишена готовност ядрените си сили.

По повод предстоящото тази вечер четвърто за седмицата заседание на европейските външни министри той уточни, че ще бъдат обсъдени предложените миналата нощ мерки срещу Русия. По неговите думи с мерките ще бъдат блокирани половината резерви на Руската централна банка. Министрите ще обсъдят въоръжаването на Украйна със средства от бюджета на ЕС. Падна табу - че ЕС не предоставя оръжие за война, отбеляза по този повод Борел.

Фон дер Лайен: ЕС ще финансира закупуването и доставката на оръжия за нападната страна

Правим го в подкрепа на украинската войска, защото изживявяме незапомнени времена, посочи той. Борел добави, че министрите ще подготвят осигуряването на гориво за Украйна и изключването на някои руски банки от международната разплащателна система SWIFT. По неговите думи ЕС се прицелва също в "елита на режима на Путин".

Той добави, че в дневния ред е затварянето на въздушното пространство на ЕС за полети с руски граждани. Очаква се да бъде наложена забрана за дейността на руски медийни групи. Убиваме змията в гнездото й, каза Борел по повод предвижданото спиране в ЕС на руските канали "Раша тудей" и "Спутник".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини