Естония ще предостави на Украйна гаубици

  • 27 февруари 2022 18:54

  • 1225
  • 0
Естония ще предостави на Украйна гаубици
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Финландия ще позволи на съседна Естония да предложи на Украйна гаубици от съветски произход, които навремето е закупила от Финландия, но не й беше разрешено да ги продава, заяви днес пред репортери министърът на отбраната Анти Кайконен, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6615

Той добави, че Финландия ще участва в планираното от Европейския съюз предлагане на оръжия на Украйна.

"То ще включва така наречения твърд материал (оръжия) и, както разбирам, това ще се случи за първи път", каза Кайконен след заседание на правителството.

Фон дер Лайен: ЕС ще финансира закупуването и доставката на оръжия за нападната страна

Финландия, която не е член на НАТО, има дълга граница с Русия и досега поддържаше политика на отказ  да се изнасят оръжия за военни зони. Финландия също така ще дари 2000 бронежилетки, 2 000 каски, 100 носилки и оборудване за два медицински пункта за спешна помощ, се казва в изявление на правителството.

Също днес чешкото правителство увеличи военната помощ за Украйна, която се сражава с руските войски, като подкрепи допълнителен пакет на стойност 400 милиона крони (18,23 млн. долара). 

Чешкият премиер Петр Фиала и министърът на отбраната Яна Чернохова отказаха да дадат подробности за съдържанието на най-новата пратка от съображения за сигурност. Те обаче заявиха, че става дума за повече от леко въоръжение, което е част от пратката, одобрена в събота, а Фиала заяви, че помощта незабавно ще подпомогне отбраната на Украйна.

"Намираме се в среда, в която агенти на ГРУ (руското военно разузнаване) все още могат да се намират  наоколо", каза Чернохова, обяснявайки защо официалните лица не са предоставили подробности за съдържанието на помощта. Досега страната е предоставила на Украйна военна помощ на стойност над 600 млн. крони  (27 млн. долара), показват данни на министерството на отбраната.

Братислава също одобри втора пратка помощи в рамките на няколко дни.Словакия, която има обща граница с Украйна и е приела поне 25 000 бежанци, днес одобри военния пакет в размер на 4,4 млн. евро, става видно на правителствения  уебсайт.

Подробности за помощта, която последва пакет на стойност 11 млн. евро, одобрен в събота, който включваше 120-милиметрови артилерийски боеприпаси и гориво, се очакваха след заседание на правителството.

Чешкото министерство на промишлеността също така дари стотици тонове гориво на Украйна.

Мая Йорданова
1225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини